✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Hoe kun je de vogels in de winter het beste voeren?

Koolmees

Afhankelijk van het klimaat, de geografie en het landschap van de regio waar je woont kan je tijdens de wintermaanden worden bezocht door tientallen verschillende vogelsoorten in de achtertuin. De meest voorkomende wintervogels zijn vinken, mussen, Vlaamse gaaien, spechten, en mezen, hoewel er altijd andere vogels zijn die kunnen verschijnen als bijvoorbeeld wintergasten.

In ons vorige artikel “Wat kan je vogels het beste voeren in de winter” heb je kunnen lezen met welke soorten voer je de vogels het beste een handje kunt helpen in de koude wintermaanden. In dit artikel  gaan we nader in op hoe ze je het beste kunt voeren in de winter en welke soorten vogelvoeders er op de markt zijn die het meest geschikt voor de winter zijn.

Vogelvoeders

Om in de winter zoveel mogelijk soorten aan te trekken, is het belangrijk om over een aantal verschillende vogelvoeders te beschikken. Hoewel eenvoudige vogelvoeders zoals voedersilo’s je altijd kunt gebruiken is het in de winter ook van belang vogelvoederhuisjes of vogelhuisjes te plaatsen, helemaal als je kleine vogels als roodborstjes of koolmeesjes voeren wilt. Deze bieden betere bescherming tegen de gure en winterse omstandigheden om bij het aangeboden voedsel te komen.

Bedekt voederplateau

Als je een voederplateau plaatst in je tuin, zorg er dan voor dat deze bedekt is in de winter. zodat het strooivoer of de gedroogde meelwormen niet worden ondergesneeuwd of weggespoeld door de regen. Je kunt een bedekte voederplateau kopen maar er ook voor kiezen deze zelf te maken op een voederplateau. Vaak is een beschutting van plastic folie en een overkapping voldoende. De vogels kunnen het geplaatste voedsel eenvoudig vinden en kunnen zich er beschut van de wind en regen aan tegoed doen.

Zorg voor een goede plaatsing in je tuin

Idealiter moeten winter vogelvoeders op beschutte locaties worden geplaatst, uit de buurt van de meest harde wind. Plaats daarom de vogelvoeders dichterbij huis, of in de buurt van heggen of een struikgewas om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan katten of andere roofdieren. 

Bijkomend voordeel is dat als je de vogelvoeders als een vogelvoederhuisje dichtbij huis plaatst, je de vogeltjes van het voer kunt zien genieten. Pas er dan wel voor dat je ze niet te dicht bij het raam zet, maar op zo’n anderhalve meter afstand om raam botsingen te voorkomen. 

Grotere vogelvoeders

Vogelvoeders met een grotere oppervlakte hebben vaak de voorkeur in de winter omdat deze minder vaak hoeven te worden bijgevuld. Dit is echter alleen haalbaar als het voedsel wordt beschermd tegen vocht, anders kan er schimmel of schimmel ontstaan voordat het wordt gegeten.Als je een open voedersysteem als een voederplateau gebruikt zal je het dagelijks moeten legen en vullen om schimmel en bederf te voorkomen.

Andere mogelijkheden

Naast de verschillende vogelvoeders kun je er ook voor kiezen om vetbollen en andere vetproducten als vogelpindakaas aan te bieden. Door speciale houders zorg je ervoor dat alleen de vogels in je tuin er van eten. Let er wel op dat je ook deze op een beschutte plek in je tuin ophangt of plaats, bijvoorbeeld tegen een boom, of aan een hoge tak. Tot slot zijn vogelvoerslingers ook een leuk alternatief, niet alleen ziet het er feestelijk uit, maar ook kunnen de vogels en gemakkelijk bij in de winter! Wat ook ontzettend leuk om te doen is zelf vogelvoer maken. Het is makkelijker dan je denkt en een heel leuk tijdverdrijf alleen of met je gezin. lees hier alles over zelf vogelvoer maken!

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1203 reviews.