✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Zelf vogelvoer maken

Zelf vogelvoer maken

Vogels kijken in de achtertuin is leuk voor het hele gezin. Maak het nog leuker door zelfgemaakt vogelvoer te maken voor je achtertuinvogels! Je kunt zelfs zelfgemaakte vogelvoeders maken die bij je zelfgemaakte vogelzaadmix passen. Zelf vogelvoer maken is een leuke en creatieve manier om tuinvogels te lokken. In deze blogpost vertellen we je hoe je zelf vogelvoer kunt maken en geven we tips over hoe en waar je het beste het voer kunt ophangen voor het beste resultaat. Alvast veel plezier gewenst met het maken van vogelvoer! 

Ingrediënten om zelf vogelvoer te maken

Wat kun je allemaal gebruiken om zelf vogelvoer te maken? Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de eeuwige klassiekers zoals pinda’s en zadenmix in combinatie met frituurvet. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook prima bruin brood, bessen, appels en gewelde krenten kunt verwerken in je zelfgemaakte vogelvoer? Dat vinden veel vogelsoorten heerlijk om te eten en bovendien bied je op deze manier een gevarieerd dieet aan met veel verschillende voedingsstoffen.

 

 premium vetbollen

Maak je eigen vetbollen

Tuinvogels zijn dolgelukkig met een beetje extra voer, het hele jaar door. Het is dus best leuk om zelf eens vogelvoer te maken. Wil je een vetbol of vetblok maken? Laat frituurvet smelten (hoeft niet heet te zijn) en voeg de ingrediënten van jouw keuze toe. De verhouding is ongeveer 50/50, er kan wel iets meer strooivoer in dan vet, maar niet te veel. Anders wordt het geen consistent vetblok. De vetbollen kun je samenstellen zoals je zelf wil.

Maak pindaslingers van gepelde en ongepelde pinda’s

Ga je voor een echte klassieker? Rijg dan een pindaketting aan elkaar. Dit doet het altijd erg goed bij de kleinere vogels. Het blijft een leuk gezicht hoe ze eraan hangen en ervan eten. Als je ook de grote vogels geen tekort wilt doen, doe dan hetzelfde met ongepelde doppinda’s. Rijg ze aan een ijzerdraad zodat het touwtje niet breekt als er meerdere vogels erop afkomen.Je zult er van versteld staan hoe snel ze deze verorberen!

pindaslingers

Maak je eigen vogelzaadmix

De meeste wilde vogels eten graag zaden, granen, fruit en vet. Velen houden ook van insecten, maar die heb je waarschijnlijk al in je tuin. Om je eigen zelfgemaakte vogelzaad te maken, combineer je gewoon de vogelvriendelijke items die je bij de hand hebt samen met een vogelzadenmix. Gebruik voornamelijk zaden en granen, met matige hoeveelheden fruit en vetten. 

Hier zijn enkele ingrediënten die je in je vogelzaadmix kunt gebruiken en die je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan:

  • Tarwe of meel
  • Maïsmeel of maïsbroodmix
  • Lijnzaad
  • Oud brood/broodkruimels
  • Verkruimelde crackers
  • Zonnebloemzaden
  • Meloen- of pompoenzaden
  • Rozijnen of ander gedroogd fruit
  • Ongebrande pinda’s

Je kunt enkele of al deze ingrediënten gebruiken voor eenvoudige zelfgemaakte vogelzaadmixen. Er is geen specifieke formule – het hangt allemaal af van waar de vogels in je tuin de voorkeur aan geven. Meng het samen met vogelzaad en kijk wat ze lekker vinden!

Maak eenvoudig je eigen vogelvoeders

Nu je je eigen zelfgemaakte vogelvoermix hebt, is het tijd om het aan je vogeltjes te voeren. Als je geen vogelvoeder hebt, zijn er verschillende manieren om zelfgemaakte vogelvoeders te maken met eenvoudige materialen.

Gebruik een dennenappel

Smeer vogelpindakaas op een dennenappel en rol deze door de vogelzaadmix. Gebruik een touwtje om het buiten op te hangen aan de bomen en struiken in je tuin. Zorg er wel voor dat ze enigzins beschut hangen, zodat de vogels geen gemakkelijke prooi zijn voor katten en andere dieren in je tuin. Dit is ook een gemakkelijke en leuke activiteit voor kinderen.

Hang vogelpindakaas tosti’s op in je tuin

Toast het brood tot het zeer droog is en besmeer het aan beide kanten met vogelpindakaas. Dompel het vervolgens in jouw zelfgemaakte vogelzaad zodat het hele oppervlak bedekt is. Prik voorzichtig met een klein voorwerp een gaatje in het brood en hang het buiten op met een touwtje. De vogels zullen ervan smullen!

Waar hang ik vogelvoer op in de tuin?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om vogelvoeders te kopen. Er zijn allerlei items te koop wat het voeren van de vogels een stuk makkelijker maakt, bijvoorbeeld een voederplateau of een raamvoederhuisje. Heb je geen vogelvoederhuisjes in de tuin, hang dan het vogelvoer op een plek waar katten en honden niet bij kunnen. Niet alleen is dat veiliger voor de vogels en zullen ze sneller naar je tuin komen, vogelvoer is niet erg goed voor honden en katten. Kies verschillende plekken om verschillende vogelsoorten aan te trekken. Sommigen houden namelijk van beschut en anderen vinden een open plek fijner. Bekijk ook onze andere blogs voor meer tips over vogelvoederplaatsen! vogelvoeder

Geen tijd om zelf vogelvoer te maken?

Het kan natuurlijk zijn dat je even de tijd niet kan vinden om zelf vogelvoer te maken. Geen nood, bij vogelvoerkopen.nl kan je alle soorten vogelvoer online bestellen. Zo komen de vogeltjes in je tuin nooit iets tekort. Kijk hieronder voor een greep uit ons aanbod en bestel meteen!

Strooivoer Supra all season

Strooivoer Supra all season – Rijk & Gevarieerd

Vanaf 10,95

vetbollen premium vogelvoer

Vetbollen Premium Mix zonder net

Vanaf 10,45

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.