✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat kun je de vogels voeren in de winter?

Overleven voor vogels kan in elk jaargetijde een uitdaging zijn, maar vooral tijdens de koude wintermaanden. Vooral kleine vogels hebben het moeilijk vanwege de energie die ze verbruiken  en hun relatief kleine volume. Dit betekent dat ze heel snel warmte aan hun omgeving verliezen en veel voedsel moeten eten om de verloren energie aan te vullen.

De grond in de winter is te hard voor vogels om te graven naar wormen, en rupsen, bladluizen, kevers en larven blijven goed verborgen en overwinteren in dichte vegetatie. Deze factoren in combinatie met de beperkte lichturen waarin vogels actief naar voedsel kunnen zoeken, kunnen ervoor zorgen dat ze in de winter erg kwetsbaar zijn.

Maar door ze een handje te helpen, kunnen veel vogels de kou overleven. Hieronder geven we een kleine opsomming van de beste soorten voedsel om je gevleugelde vriendjes te helpen overleven. Lees verder om uit te vinden welke verschillende soorten voedsel je aan de vogels in de winter kunt voeren.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn rijk aan noodzakelijke eiwitten en onverzadigde vetten. Zwarte zonnebloempitten zijn beter te gebruiken dan gestreepte zonnebloempitten vanwege hun hogere oliegehalte. Gepelde zonnebloempitten en strooivoer zijn ideaal in de winter, omdat de vogels geen energie hoeven te verspillen aan het verwijderen van de kaf, en, als bijkomend voordeel, dat ze minder rommel achterlaten. Van zowel mezen als groenlingen is bekend dat ze de voorkeur geven aan deze zaden. Het mooie hiervan is dat ze gemakkelijk te verkrijgen zijn zodat je altijd voldoende op voorraad hebt.

Pinda’s

Gezouten of droog geroosterde pinda’s mogen niet worden gebruikt, omdat ze vogels kunnen schaden. Gebruik geen pinda’s die voor menselijke consumptie worden verkocht, want sommige kunnen een hoog gehalte aan een natuurlijk toxine bevatten dat dodelijk kan zijn voor vogels. Gepelde pinda’s zijn rijk aan vet en eiwit en zijn populair bij mezen, groenlingen, huismussen, boomklevers, spechten en sijzen. Wanneer ze worden geplet of geraspt, zullen ze ook roodborstjes, heggenmus en soms winterkoninkjes aantrekken. Je kunt ook gepelde pinda’s aanbieden in de vorm van een pindaslinger of rijg doppinda’s aan een draad om de grotere vogels bij te voeren. Een ander goed alternatief is vogelpindakaas, de vogels krijgen er geen genoeg van!

Fruit

Fruit zoals appels, peren en pruimen zijn geweldig voer voor vogels vanwege hun hoge watergehalte en omdat ze energierijk zijn met eenvoudige suikers. Snij het fruit in kleine stukjes en voer de vogels op de grond of plaats het in een vogelhuisje. Roodborstjes, merels en lijsters zijn er gek op!

Vetbollen

Voedsel op vetbasis is perfect om vogels in de winter van eiwitten en koolhydraten te voorzien. Er zijn vele verschillende vetbollen (ook wel mezenbollen genoemd) op de markt. Daarnaast kan je ook vele verschillende vetstaven en vetblokken vinden.Als je vetbollen kopen wilt is het raadzaam om ze zonder netje te kopen. Vogeltjes kunnen met hun pootjes verstrikt raken in het netje, en vaak waaien de lege netjes weg, waardoor het plastic in de natuur terecht komt.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.