✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

🎁 Gratis cadeau bij elke bestelling van €45 of meer 🎁
Zodat jij de tuinvogels net even wat extra's kunt geven 🤩

Waar of niet waar? 5 Winterse weetjes over vogels!

Er zijn nogal wat verhalen over vogels in de koude wintermaanden. Kunnen vogels het koud krijgen in de winter? Moet je nestkastjes in de winter weghalen? Wij hebben een aantal fabels en feiten op een rijtje gezet.

Vogels kunnen doodvriezen als de temperatuur ver onder nul daalt

Feit: Vogels zijn heel goed uitgerust om koude temperaturen te overleven. Ze slaan vet op tijdens de korte winterdagen om zichzelf warm te houden tijdens de lange nachten. Tijdens zulke koude nachten pluizen ze hun veren om de warmte vast te houden en hun spijsvertering te vertragen. Ze zoeken ook naar goede slaapplaatsen. Of dat nu een vogelhuisje, boomholte of wintergroene struik is, ze vinden wel een warm plekje.

Pindakaas kan vast komen te zitten in de keel van vogels waardoor ze kunnen stikken

Feit: Vogelpindakaas is zeer voedzaam voor vogels. In de winter is vet juist heel belangrijk om te kunnen overleven. Dat pindakaas zou blijven plakken is niet waar. Voor meer informatie over het voeren van pindakaas lees het blog Vogels voeren met pindakaas.

Je moet vogelhuisjes in de winter weghalen, want vogels gebruiken ze niet en andere dieren kunnen er dan in gaan zitten

Feit: Beslist niet waar. Een vogelhuisje kan juist een hele fijne plek zijn voor vogels om te rusten. Een warme plek om de nacht in door te brengen. Je kunt er wel voor zorgen dat het huisje netjes schoongemaakt is. Dan kun je in ieder geval geen last krijgen van schimmel of ongedierte.

Vogelpootjes kunnen blijven plakken aan metalen voedersilo’s

Feit: De meeste voedersystemen hebben een gelamineerde bekleding. Dat is glad afgewerkt en wordt minder koud dan metaal. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken als je een vogelvoederhuisje hebt, dat ze hieraan zouden plakken of vastvriezen. Bovendien kunnen de vogels met hun pootjes prima tegen kou. Ze hebben een soort beschermende schubben, waardoor ze niet kunnen bevriezen. Slechts een hele enkele keer gaat het mis. Dan raakt een eend vastgevroren wanneer die te lang op het ijs heeft gestaan. Door op de buik te gaan liggen en de poten tussen de buikveren te trekken, lossen ze dat zelf weer gemakkelijk op. Vaak zullen ze het proberen te voorkomen door afwisselend op één poot te gaan staan.

Als het vriest kunnen de veren van vogels vastvriezen als ze in een vogelbad of drinkschaal zijn geweest

Feit: Vogels drinken ook in de winter graag water uit een schaal. Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt, zullen ze hun veren niet meer nat gaan maken. Zo slim zijn ze wel. Mocht je toch bezorgd zijn, dan kun je verwarmd water aanbieden en in een hele ondiepe schaal. Op die manier kunnen ze er alleen van drinken en niet in gaan badderen.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1427 reviews.