✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Maak eenvoudig een wintervoerparadijs voor vogels

Heb je een tuin, dan is het extra gezellig als diverse vogels je tuin bezoeken. Door te zorgen voor voldoende en gevarieerde voeding, maak je jouw tuin ook in de winter aantrekkelijk voor je gevleugelde vrienden. Wij laten zien hoe je dat het beste aanpakt.Elke vogel heeft specifieke voedingsbehoeften, dus is variatie in voer van groot belang. In dit artikel behandelen we verschillende opties.

Vetbollen zijn erg gewild in de winter

Vetbollen zijn algemeen bekend en geliefd bij mezen, spechten, boomklevers en boomkruipers.

Noten en zaden

Vrijwel alle vogels houden van noten en zaden, hoewel sommige soorten specifieke voorkeuren hebben. Echter, zonnebloempitten zijn favoriet bij alle vogels.

Meelwormen

Kleine vogels zoals winterkoninkjes, heggenmussen en roodborstjes zijn dol op gedroogde meelwormen, een rijke bron van eiwitten die hen helpt de winter door te komen.

gedroogde meelwormen

Vogelpindakaas

Kool- en pimpelmezen genieten naast vetbollen, noten en zaden ook van vogelpindakaas. Hang deze gemakkelijk op in een houder op de gewenste plek en varieer in smaken, bijvoorbeeld met extra insecten of zaden. Let op: hang nooit gewone pindakaas op, omdat dit te zout is voor vogels. Om het voer in je tuin aan te bieden, zijn voedertafels of voedersilo’s handig. Hierin kun je het voer plaatsen of ophangen. Nestkastjes bieden vogels een beschermde en warme plek tijdens koude dagen.

De juiste plek vinden

Bij het voeren van vogels is niet alleen variatie in voer van belang, maar ook de locatie waar je het aanbiedt. Boomklevers, boomkruipers en spechten eten graag verticaal. Plaats daarom gepelde pinda’s en zonnebloempitten in een silo of hang een pindablok op. Winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen geven de voorkeur aan een beschutte plek tijdens het eten. Plaats voor hen wat meelwormen en strooivoer in een overdekt voerhuisje. Standaarden zijn handig voor het ophangen van meerdere items, vooral als je geen bomen in de tuin hebt. Hang bijvoorbeeld een voedersilo met vetbollen, een vetblokhouder of waterschaaltje eraan. Let op: gebruik vetbollen altijd zonder netje om verstrengeling te voorkomen en om te voorkomen dat het netje in de natuur terechtkomt.

Strooivoer met fruit

Merels en zanglijsters houden van strooivoer met fruit en eten dit bij voorkeur dicht bij de grond. Gebruik hiervoor een voederstation met een bakje en strooi ook wat tussen het gras rondom het bakje.
Sommige voedersilo’s voorkomen dat grote vogels bij het eten kunnen, zodat er altijd genoeg overblijft voor kleinere vogels.

Kies nestkastjes met een klein gaatje

Nestkastjes zijn er in verschillende groottes en met verschillende openingen. Kies een kastje met een klein gaatje voor winterkoninkjes, een groter gat trekt waarschijnlijk koolmezen aan. Een half open kastje is geschikt voor roodborstjes en merels. Let op: hang een nestkastje niet naar het noorden, oosten of noordoosten om overmatige blootstelling aan wind, regen en zon te voorkomen. Hang ze op ongeveer twee meter hoogte zodat katten er niet bij kunnen en vermijd te dichte ophanging, omdat vogels daar niet van houden.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.