✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

13 Redenen waarom je de zwarte soldatenvlieg moet proberen anno 2024

zwarte soldatenvlieg

In dit artikel ga je ontdekken waarom je zou moeten overwegen om de larven van de zwarte soldatenvlieg (BSFL) te kweken en eten. In dit artikel leer je waarom je zou moeten overwegen om de larven van de zwarte soldatenvlieg (BSFL) te kweken en eten. Bovendien laat ik je zien hoe je ze kunt eten en wat de 13 belangrijkste voordelen van BSFL zijn. Als je, net als ik, van een gezonde levensstijl houdt en tegelijkertijd je impact op het milieu wilt verminderen, of als je gewoon een goede manier wilt vinden om je organisch afval nuttig te maken, zul je deze post absoluut geweldig vinden.

Je gaat precies leren waarom je zou moeten overwegen om je eigen kleine kolonie aan zwarte soldatenvliegen moet hebben. Dus blijf lezen. Als je aan vliegen denkt, denk je niet aan iets dat je zou kunnen eten. Het is waar dat de gewone huisvlieg niet iets is waar je op wilt snacken. In plaats daarvan, waarom probeer je niet de zwarte soldatenvlieg? Ik weet het, je denkt dat het vies is. Maar ik kan je beloven dat je verbaasd zult zijn over wat ze voor je kunnen doen. Hier is waarom je ze zelf wilt proberen, wat ze zijn en hoe ze kunnen helpen de planeet te redden.

Waarom zwarte soldatenvliegen eten?

Dus, waarom zou je insecten zoals de zwarte soldatenvlieg moeten eten, in plaats van reguliere eiwitbronnen? Kippenboerderij Veel mensen die zijn overgestapt op insecten zeggen dat ze op zoek zijn naar meer ethische landbouwsystemen, in plaats van de systemen die vandaag de dag worden gebruikt. Het hebben van je eigen zwarte vliegenboerderij zou je ook helpen je impact op het milieu te verminderen. Er zijn zoveel problemen met het kopen van eiwitbronnen in de winkel, zoals vlees. 

Je weet niet hoe ver het is gekomen om op die winkelplank te belanden, wat betekent dat het honderden kilometers zou hebben gereisd op een uitlaat spuwende vrachtwagen om daar te komen. Dan is er nog de milieu-impact van de verpakking om rekening mee te houden. Het eten van larven van zwarte soldatenvliegen zal dit allemaal elimineren, dus je hebt je koolstofvoetafdruk aanzienlijk verkleind. In de toekomst zou je je eigen larven van zwarte soldatenvliegen kunnen kweken.

black soldier fly

Wat is een zwarte soldatenvlieg?

Zwarte soldatenvlieg – Hermetia illucens, black soldier fly (een zwarte soldatenvlieg, of Hermetia illucens), is een veelvoorkomende en wijdverbreide vlieg van de familie Stratiomyidae. BSF is een vlieg die enkele unieke eigenschappen heeft. Het is geen plaag zoals de gewone huisvlieg, dus het kan eigenlijk door mensen worden gebruikt. De larven van de zwarte soldatenvlieg spelen een vergelijkbare rol als die van rode wormen als essentiële afbrekers bij het afbreken van organische substraten en het teruggeven van voedingsstoffen aan de bodem. 

Oké, ik moet toegeven, de zwarte soldatenvlieg ziet er zeker niet zo charmant uit als onze illustratie. Maar ze compenseren het uiterlijk zeker met andere voordelen. Een van hun meest interessante eigenschappen is hun gesloten levenscyclus. Het volwassen vrouwtje legt haar eieren niet lang voordat ze sterft, en de larven komen uit in ongeveer 4 dagen. De larven voeden zich, en wanneer ze zich ontwikkelen tot vliegen, leggen ze eieren, waardoor het proces opnieuw begint. Zwarte soldatenvliegen worden beschouwd als hygiënisch, omdat ze zijn ontworpen om de bacteriën in hun voedsel af te breken. Ze zijn zo efficiënt hierin dat er geen bacteriën in hun afval zitten nadat ze het hebben verteerd.Sterker nog, om te overleven hebben ze een geur moeten ontwikkelen die andere huishoudelijke plagen van hen afstoot.

Hoe eet je de zwarte soldatenvlieg?

Larven van de zwarte soldatenvlieg (BSFL) – close-up Om precies te zijn, zijn het de larven die mensen kunnen eten, en ze zijn zeker het proberen waard. Op dit moment worden de larven meestal gebruikt in diervoeder, omdat ze een goede eiwitbron zijn en gemakkelijk te kweken. Er zijn echter steeds meer mensen die overwegen ze zelf te proberen. Zwarte soldatenvliegen staan bekend als een uitstekende eiwitbron. Ze creëren zelf geen eiwit, maar verwerken eiwit uit de dingen die ze eten. BSFL bevat tot 43% eiwit en is rijk aan calcium en andere voedingsstoffen.

Sterker nog, je kunt zelfs meel maken van de insecten zelf. Ze zijn perfect voor degenen die op zoek zijn naar ethisch verantwoorde bronnen van eiwitten dan reguliere landbouw. Degenen die de larven van de zwarte soldatenvlieg hebben geprobeerd, zeggen dat ze bij het koken ervan enigszins naar aardappelen ruiken. Bij het eten smaken ze nootachtig en vlezig, met een textuur van zacht vlees. Wat zijn de voordelen? Oké, dus je weet dat er veel redenen zijn waarom zwarte soldatenvliegen een voedsel zijn dat je moet proberen. Waarom zijn ze zo gunstig? Hier zijn slechts enkele redenen waarom je ze moet proberen.

black soldier fly larven

1. Ze zitten boordevol energie

Ze blijven doorgaan, helemaal tot ze de popstadium bereiken en tevoorschijn komen als vliegen. Ze doen dit omdat ze zich in feite vetmesten voor die laatste fase in hun levenscyclus. In feite eten ze elke dag twee keer hun eigen lichaamsgewicht, zodat ze met een zeer versnelde snelheid kunnen groeien. Zodra ze vliegen worden, zullen ze in feite niet meer eten. Op dat moment hebben ze zelfs geen functionerende monden meer. Ze leven in feite een paar dagen terwijl ze zich voortplanten, en dan sterven ze af. Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat wanneer je de larven eet, je profiteert van al die energie. Je kunt hiervan profiteren en je dieet opnieuw ontwerpen om die energie te krijgen van een goede, hernieuwbare en schone bron zoals de zwarte soldatenvlieg. 

2. Ze zijn een schone voedselbron

Bij elk dier dat wordt gekweekt voor menselijke consumptie, moeten ze schoon zijn. Dit geldt zowel vóór als nadat ze zijn geoogst voor hun vlees. Met regulier vlees is dit een grote onderneming en kost het veel tijd, geld en moeite in de verwerkingsfabrieken. Het betekent dat je een goed, schoon product krijgt, maar je zult er veel meer voor betalen. Zwarte soldatenvliegen zijn daarentegen veel gemakkelijker op een voedselkwaliteit te houden die eetbaar is voor mensen. Zoals eerder vermeld, doden hun spijsverteringsprocessen eventuele bacteriën die ze in hun voedsel tegenkomen. Zelfs hun afval is hygiënisch. Dat betekent dat het veel gemakkelijker is om een schone voedselbron in hen te vinden.

3. Ze reproduceren zich met veel hogere snelheden Als je de zwarte soldatenvlieg vergelijkt met een koe, zie je dat er veel meer waarde zit in de vlieg.

Een koe kan meestal maar één koe per keer baren, hoewel er zeldzame gevallen zijn waarin ze er twee of zelfs drie kunnen hebben. Dit wordt echter beschouwd als een historische gebeurtenis en je zou heel gelukkig zijn om het te zien. Vergelijk dit met de zwarte soldatenvlieg. In de meeste gevallen kan de vlieg gemakkelijk tot 500 eieren in één keer leggen. Dat is een enorme sprong in productie. Vergeet niet dat de levenscyclus veel korter is dan die van een koe, wat betekent dat je vaker meer producten binnenkrijgt. Wat kan er beter zijn?

4. Ze zijn gemakkelijk te kweken en oogsten zichzelf

Als je thuis je eigen zwarte soldatenvliegen kweekt, zul je merken dat het gemakkelijk is om ze te beheren. In feite haten de kleine larven het licht. Dus, als je ze wilt oogsten, hoef je ze alleen maar een emmer te geven als beschutting, en ze zullen zichzelf oogsten! Als soort staan ze erom bekend niet ver te vliegen omdat ze zwakke vleugels hebben, en ze hebben er geen moeite mee om opgepakt te worden. Aangezien dit het geval is, kun je je eigen zwarte soldatenvliegenboerderij opzetten. Je eigen boerderij betekent dat je kunt bepalen hoeveel vliegen je tegelijkertijd hebt en je larven zo snel mogelijk kunt oogsten. Op die manier krijg je het meest verse voedsel dat je bijna direct kunt gebruiken. Er is echt geen manier om biologisch eiwit verser te kweken dan dit. Het is zeker beter dan je eiwitbronnen in de winkel te kopen.

5. Ze zijn geweldig in het omzetten van voer in vlees

Hoeveelheid voer die nodig is om 1 kg rundvlees te produceren in vergelijking met BSFL? Zwarte soldatenvliegen hebben slechts een derde van de hulpbronnen nodig De BSF-larve is buitengewoon goed in het omzetten van voer in voedsel. Je hebt misschien 10 kg voer nodig om 1 kg rundvlees te maken en 2 kg voer om 1 kg gedroogde meelwormen te maken. Voor 1 kg zwarte soldatenvlieglarven heb je slechts ongeveer 1,5 kg voer nodig!

6. Ze hebben een ongelooflijk korte levensduur

De larve van de zwarte soldatenvlieg heeft een levenscyclus van slechts 6 weken, inclusief ei, larve, pop en vliegstadia. In vergelijking gebruiken meelwormen 9 weken voor hetzelfde proces. Dit is VEEL korter dan enig zoogdier of vogel.

7. Het kweken van zwarte soldaatvliegen is veel ethischer

We kennen allemaal de verhalen over kippen en andere dieren die onder minder dan ideale omstandigheden worden grootgebracht. Je hebt vast wel eens foto’s gezien van dieren die in kleine kooien worden gehouden en verschrikkelijke omgevingen. Het is verschrikkelijk, en je weet dat als je hun vlees koopt, je bijdraagt aan deze praktijk. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van hamburgers. Maar het is verschrikkelijk!  Als je probeert je vleesconsumptie te verminderen en in plaats daarvan wat insecten, zoals zwarte soldaatvliegen, te eten, kun je echt een verschil maken.

8. Zwarte soldaatvliegen zijn veel gemakkelijker te houden en te kweken

Ze gedijen natuurlijk in hogere dichtheden en blijven graag dicht bij elkaar. Het kweken van zwarte soldaatvliegen is veel humaner en praktischer dan de meeste andere veeteelt.

9. Black soldier fly larven zijn bijna onverwoestbaar

Als je eraan denkt om je eigen zwarte soldaatvliegen te kweken, maak je je waarschijnlijk zorgen over het in leven houden ervan tot de oogst. In feite zijn ze supergemakkelijk te verzorgen. Ze eten bijna elk organisch materiaal en gedijen erop. Sommige insectenkwekerijen voeren ze voedsel dat is afgekeurd voor menselijke consumptie, maar nog steeds van goede kwaliteit. In feite kunnen deze vliegen bijna alles overleven. Bijvoorbeeld, ze kunnen twee uur lang ondergedompeld blijven in pure alcohol, of zelfs worden rondgedraaid in een centrifuge! Natuurlijk ga je dat niet in je keuken doen, maar het is goed om te weten dat het gemakkelijk is om voor ze te zorgen.

10. Ze zijn veel beter voor het milieu

Zoals hierboven vermeld, is het grootbrengen en kopen van zwarte soldaatvlieglarven voor consumptie veel milieuvriendelijker dan de meeste reguliere vleessoorten. Het houden van een varken bijvoorbeeld betekent dat de boer voedsel moet binnenbrengen om het te voeden, en middelen moet gebruiken om het te huisvesten totdat het tijd is om geslacht te worden. Dit heeft een impact op het milieu, en eenmaal het vlees is geoogst, zal er nog meer impact zijn. Zoals we al hebben opgemerkt, is de impact van zwarte soldaatvliegen verwaarloosbaar. Ze eten alles, dus er is geen gespecialiseerd voedsel dat voor hen moet worden ingebracht. Ze kunnen zonder problemen in kleine containers worden gehouden, en zelfs als je ze kweekt om ze te verkopen, nemen ze niet veel ruimte in beslag. Sterker nog, je kunt een ton larven produceren op een boerderij ter grootte van een SMART-auto! Ze kunnen zelfs per post worden verzonden, dus er is veel minder vervuiling bij het verplaatsen ervan.

11. Black soldier flies smaken heerlijk

Tenslotte, als je eenmaal die larven van zwarte soldaatvliegen hebt, wil je ze waarschijnlijk eten. Veel mensen eten ze gewoon als geheel als snack. Dit is een geweldige manier om van ze te genieten. Er zijn niet veel recepten online beschikbaar, maar het maken van voedsel met zwarte soldaatvliegen is vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld, je kunt een gerecht proberen met zwarte soldaatvliegen en tomatenrijst. Of je kunt ze eenvoudig in de oven roosteren en kruiden naar keuze toevoegen. 

12. Ze lossen het voedselafvalprobleem op

Het kweken van zwarte soldaatvliegen is een van de beste manieren om om te gaan met voedselafval dat nergens anders naartoe kan. Boeren, of ze nu de vliegen kweken voor dierlijke of menselijke consumptie, ontdekken dat ze hun vliegen alles kunnen voeren wat elders niet kan worden gebruikt. Deze boer ontdekte bijvoorbeeld dat hij zijn vliegen brouwerij-afval of afval van ethanolproductie kon voeren. Dit is geweldig, want het betekent dat er over het algemeen veel minder afval is. Opnieuw, als je je zorgen maakt over het milieu, zul je blij zijn te horen dat je nieuwe favoriete snack eigenlijk kan helpen de planeet te redden, zelfs terwijl het nog steeds wordt gekweekt.

13. Productieafval is een uitstekende meststof

Door zwarte soldaatvliegen te kweken, produceer je niet alleen voedsel en diervoeder uit organisch voedselafval, maar ook een hoogwaardige meststof voor planten. Je vraagt je af hoe? Nou, kort gezegd, hun poep, dode vliegen, eierresten en dergelijke vormen een uitstekende voedselbron voor je planten. Met andere woorden, er is absoluut geen afval van BSFL-productie.

Zwarte soldaatvliegen als de toekomst van eetbare insecten

Je bent al op de hoogte van het feit dat er eetbare insecten zijn, maar op dit moment worden ze in het westen nog vooral behandeld als iets nieuws. Iedereen heeft wel eens schorpioenen gezien in lolly’s, of insecten die worden verkocht in zakjes om kopers ‘vies’ te maken. Meestal worden ze niet gezien als echt, vast voedsel, maar dat kunnen ze absoluut zijn. Zwarte soldaatvliegen worden al regelmatig geproduceerd als dierenvoer, en het is duidelijk dat ze boordevol voedingsstoffen zitten waar je van kunt profiteren. 

Ze zouden gemakkelijk in je eigen huis kunnen worden gekweekt, en je zou altijd een regelmatige voedselbron klaar kunnen hebben wanneer je die nodig hebt. Het klinkt niet beter dan dat, toch? Als je je verdiept in zwarte soldaatvliegen, zul je zien dat ze enkele van de beste insecten zijn die er zijn om te consumeren. Ze zijn schoon, gemakkelijk op te kweken tot volwassenheid, en zitten boordevol eiwitten. Je kunt ze gemakkelijk vinden en ze zelf proberen. Op een dag kun je ze waarschijnlijk in je lokale winkel kopen!

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.