✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vogels voeren in de herfst, wanneer is het zinvol?

vogels de herfst doorhelpen

De herfst is hier, het is langzaam tijd om het vogelhuisje uit de kelder te halen en te vullen met zonnebloempitten en dergelijke. We leggen uit wanneer je moet beginnen met het voeren van vogels en waar je op moet letten bij het voeren van vogels in de winter. Inheemse tuinvogels zullen blij zijn als de snackbar genaamd voederhuisje overschakelt naar de wintermodus en de pimpelmees, vink of roodborstje hier een feestmaal vinden. We leggen hier uit waar je absoluut op moet letten bij het voeren van vogels.

Het team van vogelvoerkopen.nl adviseert om al in november te beginnen met voeren. Het duurt even voordat de nieuwe voedselbron in vogelkringen “bekend” is. Het is belangrijk dat de vogels de voedselbron ontdekken vóór de winter invalt. Hier zijn de belangrijkste punten:

 • Bied de vogels liever kleine hoeveelheden voedsel en vul de voederplaats regelmatig bij.
 • Als de voederplaats leeg is, moet je eventuele restjes en vooral de vogelpoep verwijderen. Draag daarbij zeker handschoenen.
 • Het voederhuisje moet zo geplaatst zijn dat het voedsel beslist niet nat wordt.
 • Als je eenmaal begonnen bent met voeren, moet je regelmatig blijven voeren tot het einde van de winter.
 • Wij adviseren hoogwaardig vogelvoer: “Veel leveranciers verdunnen hun voer met vulstoffen. Omdat de vogels ze niet eten, blijven ze liggen. Bij slecht voer heb je dus een groot verlies.”
 • Vetbollen in plastic netten zijn geen goed idee – ze breken na verloop van tijd af tot microplastic en kunnen ook gevaarlijk zijn voor dieren, omdat de vogels verstrikt kunnen raken in de plastic netten en zich kunnen verwonden. Voerspiralen en voerkorven, of zelfgemaakte mezenbollen, zijn betere opties.
 • Nestkasten moeten in de winter met rust worden gelaten, ze worden graag gebruikt als schuilplaats door vogels en andere dieren.
 • Mezenbollen kun je eenvoudig zelf maken met kokosvet en granen.

Hongerig diertjes

Hongerige dieren: wie eenmaal begint met het voeren van vogels, moet doorgaan. Als de vogels eenmaal gewend zijn aan het voeren en je stopt met voeren, kan dit dodelijke gevolgen hebben. De vogels zijn afhankelijk van continuïteit. Als het voeren wordt onderbroken, bestaat het gevaar dat de aan de plek gewende dieren verhongeren. Wij waarschuwen voor goedkoop vogelvoer. Vanwege de stijgende prijzen grijpen veel tuineigenaren steeds vaker naar goedkoop vogelvoer dat in veel supermarkten wordt aangeboden. Schijnbaar goedkoop vogelvoer heeft echter zijn kosten in andere landen waar de milieunormen lager zijn dan bij ons. De lange transportafstanden zijn schadelijk voor het klimaat en pesticiden en meststoffen bedreigen de vogelwereld en andere wilde dieren in de teeltlanden. Bovendien bevat goedkoop vogelvoer vaak tarwekorrels of graanomhulsels die de vogels helemaal niet eten. Deze voedingsarme vulstoffen worden direct uit gesorteerd door de vogels. Het tuinvogelvoer mag geen ambrosia-zaden bevatten. De plant kan sterke allergieën bij mensen veroorzaken. Over het algemeen geldt: hoe gevarieerder de graanmix, hoe meer vogels hun favoriete voedsel zullen vinden.

vogels in de herfst

Hulp voor vogels in schrale tijden

Het zelf maken van vogelvoer is niet moeilijk en bovendien een geweldige bezigheid voor jong en oud als het buiten koud en regenachtig is. Het is nog beter om zaadkoppen en vruchten in een natuurlijke tuin te laten staan. Op die manier kunnen veel vogels natuurlijk voedsel vinden en kan iedereen de diversiteit van tuinvogels recht voor zijn eigen raam observeren.

Vogelvoer zelf maken: Recept voor vetbollen maken.

Het voeren van vogels helpt de dieren zeker door de voedselarme maanden – maar voeren is niet alles wat je kunt doen om inheemse vogels te ondersteunen. Tuinaanleg is ook belangrijk:

 • Struiken met bessen zorgen in de herfst en winter voor voedsel.
 • Hagen en struiken bieden vogels beschutting en in het voorjaar een goede nestgelegenheid.
 • Als je het blad in de herfst laat liggen, vinden vogels daar nog veel insectenvoedsel.
 • Ook water is belangrijk in de winter, bij voorkeur in een vogelbad of een bloempotondertrekker. “Als je er een steen in legt,

Welk voer voor welke vogels?

Niet alle vogels hebben dezelfde voorkeuren. Onze tuinvogels kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: zachtvoereters, zaadeters en alleseters.

 • Weichfutterfresser (zoals havermout, rozijnen, fruit en zemelen) zijn bijvoorbeeld roodborstjes, heggenmussen, winterkoninkjes, merels, lijsters en spreeuwen.
 • Körnerfresser (zoals zonnebloempitten en andere zaden) zijn onder andere huismussen, vinken, goudvinken, sijsjes, appelvinken, of mussen.
 • Alleseters zijn bijvoorbeeld mezen en boomklevers.

Wat hoort niet in de voederplaats thuis? Voedselresten, oud brood en fruitresten horen niet in het vogelhuisje thuis. Bovendien moeten alle ingrediënten ongekruid en ongezouten zijn.

vogelvoer

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.