✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat eten egels graag?

egelvoer

Egels zijn nachtdieren die hun dagen doorbrengen in een veilige schuilplaats en ‘s nachts tevoorschijn komen om te jagen. De laatste jaren zijn egels ook populair zijn geworden als huisdier. Het zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Egels eten in het wild vooral insecten, wormen, slakken en slakken. Ze voeden zich ook met fruit, noten en eieren als ze die kunnen vinden. Als huisdier hebben egels een uitgebalanceerd dieet nodig van speciaal samengesteld egelvoer aangevuld met vers fruit en groenten. Bovendien hebben ze te allen tijde toegang tot schoon water nodig om gezond te blijven. 

Wat eten egels in het wild?

Egels eten geen natuurlijk egelvoer of honden-/kattenvoer in het wild. Kevers, rupsen, wormen, duizendpoten, slakken en slakken zijn allemaal favoriet, maar egels zijn behoorlijk flexibel als het om voeding gaat. Naast kuikens, vogeleieren en zelfs kikkers kunnen ze ook bessen en ander fruit eten als ze worden aangetroffen.

Net als veel andere wilde dieren in Nederland hebben egels te maken met verlies van leefgebied, roofdieren en allerlei andere bedreigingen, en hun aantal blijft dalen. Als gevolg hiervan hebben ze geleerd zich aan te passen, zelfs aan het voedsel dat ze eten.

Wat kan ik een wilde egel voeren?

Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer. Geserveerd in een ondiepe schaal met veel vers drinkwater. Voorgekookte, vlezig honden- en kattenvoer zijn ook goede alternatieven. Vogelvoederkopen.nl heeft een ruim assortiment aan egel eten en egelvoer zodat je deze niet zelf hoeft te maken.

egels eten

Waar moet ik nog meer op letten bij als ik een egel voeren wil?

Egels zijn van nature vleesetende dieren, maar egels eten ook een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen dan insecten. Eiwitten van insecten of dieren zijn het beste, maar vergeet niet dat egels ook veel vezels nodig hebben (denk aan insecten- of slakkenhuisjes!)

Kan je meelwormen voeren aan een egel?

Ja en nee. Egels eten gedroogde meelwormen, en meelwormen bevatten uitstekende eiwitten en aminozuren die gunstig zijn voor het dieet van een insecteneter. Ze hebben echter een slechte verhouding calcium:fosfor, wat betekent dat ze alleen mogen worden gevoerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. 

Mag ik egels voeren met gedroogd fruit?

Gedroogd fruit is geen belangrijk onderdeel van egel eten. Gedroogd fruit heeft een hoger suikergehalte dan vers fruit en is plakkerig. Het lage risico op tandbederf spreekt het gebruik ervan tegen, omdat er geen nutritionele reden is om gedroogd fruit te geven. Gedroogd fruit zal geen egels naar je tuin lokken en er is veel beter voedsel beschikbaar.

Zijn vissen slecht voor egels?

Wij hebben nog nooit egels vis zien eten, maar deze vraag gaat over het algemeen over kattenvoer op basis van vis. Viseiwit is gunstig, dus het is perfect voor egels op een uitgebalanceerd katten- of hondenvoer.

egelvoer

Zijn zonnebloempitten en pinda`s gevaarlijk voor egels?

Zonnebloempitten en pinda’s zijn geen gevaarlijke voedselsoorten voor een egel. Gepelde zonnebloempitten en pinda’s zijn erg vet en egels zijn er daarom dol op, dus voer ze alleen als traktatie of als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Egels worden vaak gezien tussen strooivoer en men gelooft dat het het voedsel is dat hen aantrekt. Het is echter waarschijnlijker dat egels genieten van alle ongewervelde dieren die gemorst voedsel aantrekken: wormen, slakken, insecten en kevers, net zoveel, zo niet meer, dan de zaden zelf.

Mag ik groenten aan een egel voeren?

Egels voeden zich over het algemeen niet met plantaardig materiaal, maar nemen incidenteel wat groen voer op als ze zich voeden met wormen en andere ongewervelde dieren. Ze leveren geen nutritionele bijdrage en hoeven daarom niet te worden gevoerd aan egels.

Wanneer kan ik het beste wilde egels voeren?

De beste tijd om egelvoer voor wilde egels buiten te zetten is net na zonsondergang. Egels zijn nachtdieren, dus in de schemering beginnen ze naar voedsel te zoeken. Het voeren van wilde egels is vooral belangrijk als het warm en droog weer is, omdat ze moeilijk natuurlijk voedsel kunnen vinden. Maar zelfs als egels in winterslaap zijn, is hun diepe slaap misschien niet constant. Ze kunnen wakker worden en op zoek naar voedsel gaan voordat ze weer verder gaan slapen.

egel eten

Waar kan ik egel eten neerzetten?

Zoek een beschutte plek in je tuin voor een egelvoer station, die zo ontworpen is om te voorkomen dat katten, vogels en vossen het voer opeten. Vul hem bij zonsondergang met veel egelvoer en water, bij voorkeur met een egelvoerbak en een egel waterbak. Zet alleen kleine hoeveelheden voedsel neer, als een aanvulling op hun dieet.

Ruim ‘s morgens al het niet opgegeten voedsel op en vul de borden elke avond bij, zodat het eten en het water altijd vers zijn. In de winter houden de egels hun winterslaap, dus begin met het voeren van egel eten in een ander seizoen. Zorg er ten slotte voor dat je altijd grondig je handen wast voor en na het hanteren van het eten en de afwas (egels kunnen ziektes verspreiden).

egel voeren

Wat drinken egels?

Egels drinken water uit natuurlijke bronnen zoals plassen, maar het weglaten van een ondiepe schaal met vers, gewoon water is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze het hele jaar door gehydrateerd blijven.

Wat mogen egels niet eten?

Hoewel egels vrij flexibel zijn als het gaat om hun dieet, ze eten zowel vlees als fruit, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter niet voor ze neerzet. Brood is iets dat veel mensen van oudsher aan egels geven, maar natuurlijk ook aan vogels. Maar het heeft weinig voedingswaarde en dient alleen om ze te vullen, wat betekent dat ze dan niet op zoek gaan naar voedzamer voedsel. Melk is een ander voedingsmiddel dat traditioneel wordt gegeven aan egels. Het zal ze echter meer kwaad dan goed doen vanwege hun lactose-intolerantie. 

Hieronder volgt nog een lijstje van andere producten die je beter niet aan egels kunt voeren:

  • Rauw vlees
  • Citrusvruchten
  • Haver
  • Rozijnen
  • Druiven
  • Ui
  • Avocado

Wat is zeer slecht voor egels?

Er zijn zoveel gemakkelijke manieren om egels te helpen en te voorzien van voer, dat er simpelweg nooit redenen zijn om melk, gezouten voer of snoep aan te bieden. Deze drie producten mag je nooit aan een egel voeren. Egels lijken er misschien van te genieten, maar je zou ze heel goed, ondanks je goede bedoelingen, ze kunnen doden. Voer daarom deze voedingsmiddelen niet en bestel snel en eenvoudig, volledig egelvoer bij vogelvoerkopen.nl!

PROBEER HET NU!

10 kg – Premium Egelvoer

Premium egelvoer van vogelvoerkopen.nl is samengesteld uit de beste grondstoffen en afgestemd op de dagelijkse voedselbehoefte van egels.

van 42,65   voor 38,39

INCL. GRATIS VERZENDING

IN WINKELMAND
premium egelvoer hoog aandeel vlees - vogelvoerkopen.nl
Egel-egelvoer
De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.