✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Welke soorten vetbollen zijn er?

vetblokken

Vetbollen, ook wel bekend als mezenbollen, vormen een uitstekende energiebron voor vogels, vooral in de winter wanneer ze extra vetten nodig hebben. Deze bollen zijn doorgaans samengesteld met dierlijk of plantaardig vet, verrijkt met zaden, pinda’s of zelfs fruit om ze nog aantrekkelijker te maken. Maar welke vetproducten zijn er beschikbaar en welke zijn geschikt voor jouw tuin? Dat vertellen we je graag in deze blog!

De meest bekende variant: de mezenbol

Een mezenbol, ook wel vetbol genoemd, bestaat uit uitgehard dierlijk of plantaardig vet waarin zaden zijn verwerkt. Het hoge vetgehalte stelt vogels in staat hun vetreserves aan te vullen. Bovendien zorgt het voor een charmant schouwspel wanneer vogels aan deze bolletjes bungelen. Vetbollen worden vaak verpakt in oranje of groene netjes, hoewel er tegenwoordig steeds meer opties zonder netjes beschikbaar zijn. Dit is gunstig, aangezien de netjes vaak van plastic zijn en schadelijk kunnen zijn voor de natuur, en bovendien vogels erin verstrikt kunnen raken. Het is het beste om mezenbollen eenvoudig op een voedertafel aan te bieden of in een speciale vetbolhouder, ontworpen voor hygiënische presentatie. Om vetbollen aantrekkelijk te maken voor verschillende vogelsoorten, worden ze vaak verrijkt met diverse soorten vogelvoer, zoals bessen en meelwormen.

Vetblokken

Vetblokken hebben dezelfde inhoud als vetbollen maar zijn over het algemeen steviger. Ze worden ook wel energieblokken of suetblokken genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder met insecten, bessen en pinda’s. Vetblokhouders zijn handige accessoires waarmee je het vetblok kunt klemmen, zodat vogels er gemakkelijk bij kunnen. Het voordeel van vetblokken is dat vogels er niet in kunnen zitten, wat de hygiëne ten goede komt.

vetblokken

Vetstaven

Vetstaven zijn vergelijkbaar met vetblokken maar hebben een andere vorm. Het vet wordt vaak in een mal gegoten met een touwtje erin, waardoor je de vetstaaf eenvoudig kunt ophangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en met diverse toevoegingen, zoals insecten en zaden. Vetstaven kunnen worden opgehangen met een speciale vetstaafhouder waar meerdere staven tegelijk in passen. Dit biedt vogels de mogelijkheid zich vast te houden terwijl ze eten.

vetstaven

 

Vetkorrels

De mini-versie van de vetstaaf is de vetkorrel, ook wel suet pellets genoemd. Deze kleine staafjes zitten boordevol energie, zijn eenvoudig te doseren en kunnen net als strooivoer in een voederhuis worden gestrooid. Vetkorrels zijn verrijkt met vetten en eiwitten, en er zijn diverse varianten beschikbaar, zoals die met meelwormen, andere insecten en bessen.

Leuk om cadeau te geven: het High Energy Plus voordeelpakket

Met de diverse varianten van tuinvogelvoer is er altijd wel een geschikte optie voor alle vogels. Dit voedzame High Energy Plus totaalpakket is extra gewild nu in de winter.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.