Wat eten kippen?
Een veel gestelde vraag die we regelmatig krijgen is “ wat eten kippen?”. Als je jouw kippen (of kippen) voert, is een complete en uitgebalanceerde voeding essentieel om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven. Legkippen zijn alleseters en kunnen dus een grote verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel eten. Wanneer je de ruimte heb, en de kippen kunnen in het rond lopen, zullen ze zelf een overvloed aan eiwit- en vitaminerijk voedsel vinden, inclusief insecten en larven, vegetatie en zaden. Uiteraard kan je ze een handje helpen door ze bij te voeren.
Uitgebalanceerd kippenvoer
Commercieel kippenvoer van goede kwaliteit moet het belangrijkste onderdeel zijn van het dieet van je kippen om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.Bij vogelvoerkopen.nl vind je een uitgebalanceerde samenstelling mix van granen (maïs, haver, gerst en gestreepte zonnebloempitten), maar ook gedroogde meelwormen die essentieel zijn voor de gezondheid van een kip.
Hoe voer je kippen?
Voer kan worden verstrekt in een voerautomaat of -container, en onder andere zaden en granen (zoals tarwe en maïs) en etensresten en/of groente en fruit kunnen ook in de omgeving worden verspreid om hun dieet aan te vullen en het natuurlijke scharrelgedrag van kippen te stimuleren.
Wat vinden kippen lekker om te eten?
Wat eet een kip het liefst? Naast onze kwaliteits kippenvoer en gedroogde meelwormen kan er ook dagelijks een variatie aan verse groenten en fruit gegeven worden. Voorbeelden van rauwe groenten en fruit die je de kippen kunt voeren zijn: groenten schillen, bananen, appel, bessen, wortel, paksoi, zilverbiet, spinazie, kool of broccoli. Als traktatie kunnen je kippen ook gekookt voedsel geven, zoals rijst, pasta, bonen of brood in kleine hoeveelheden.
Het bewaren van etensresten is een gemakkelijke en betaalbare manier om het dieet van je kippen te verbeteren en voedselverspilling tegen te gaan. Het meeste van wat je eet, zal ook je kippen aanspreken. Zodra je begint met het opzij zetten van restjes voor de ‘meisjes’, zul je misschien verbaasd zijn hoeveel voedsel er anders zou worden verspild. Vermijd het geven van lekkernijen met veel suiker, vetrijk voedsel of zoute snacks en geef geen voedsel dat bedorven is.
Het aanvullen van hun dieet is nog steeds belangrijk, vooral bij koud weer wanneer hun voedselopname hoger moet zijn en foerageren geen optie is. Selecteer fruit, groenten en uitgebalanceerd kippenvoer met granen om kippen tevreden te houden en ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen. Goede keuzes zijn bladgroenten, gekookte bonen, maïs, niet-suikerhoudende granen en granen, bessen, appels en de meeste andere soorten fruit en groenten.
Het bewaren van de voedingsbehoeften en smaken (!) van je kippen zullen verschillen en veranderen afhankelijk van hun leeftijd, ras, grootte en of ze eieren leggen. Als de eieren van je kippen zacht of dun zijn, kan dit duiden op een calciumtekort bij je kippen, wat betekent dat een calciumsupplement nodig kan zijn.
Wat mag een kip niet eten?
Ondanks de vaak vraatzuchtige eetlust en de bereidheid om zo ongeveer alles te eten wat je ze zou kunnen geven, zijn er enkele voedingsmiddelen die je moet vermijden. Citrusvruchten, rabarber, avocado, ongekookte bonen, groene aardappelschillen, rauwe aardappel, chocolade, ui, knoflook, citrusvruchten, ongekookte rijst of en uien zijn allemaal ongezond of zelfs giftig voor kippen.
Kippen mogen nooit voedselresten krijgen die iets bevatten dat veel vet of zout bevat, en voer ze geen voedsel dat ranzig of bedorven is. Sterke smaken die afkomstig zijn van sommige groenten, zoals knoflook, kunnen de smaak van eieren beïnvloeden en moeten ook worden vermeden. Als je niet zeker weet of een soort voer veilig is om je kippen te voeren, kun je dit het beste eerst navragen bij een deskundige.
Denk ook aan het water!
Schoon water moet natuurlijk altijd direct beschikbaar zijn en zorg er in de koudere maanden voor dat het ijs dat de toegang tot water verhindert, elke ochtend wordt opgeruimd. Waterbakken kunnen het beste zo worden geplaatst dat kippen niet hoeven te bukken om er bij te kunnen.
Een verandering in het voedingsgedrag van je kippen of een gebrek aan eetlust kan aangeven dat er iets mis is. Als je grote veranderingen in het voedingsgedrag of de eetlust van je kippen opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts.
Alle producten voor vogels vind je bij vogelvoerkopen.nl!
Uiteraard kun je bij ons terecht voor kwalitatief kippenvoer, maar wist je ook dat je voor alle andere vogel producten bij vogelvoerkopen.nl terecht kan?Niet alleen zijn wij de grootste leverancier van vogelvoer als strooivoer, vetbollen, pindaslinger, vogelpindakaas of gedroogde insecten, maar ook voor voedersystemen, vogelvoederhuisjes of nestkastjes kan je bij ons terecht. Kijk daarom snel eens rond op onze site!