Waarom hebben vogels veren? Een simpele vraag, met meerdere antwoorden. In je tuin, op straat en in het bos vind je regelmatig veren. De vraag is dan natuurlijk altijd van welke vogel deze is geweest. Maar heb je er ook wel eens bij stil gestaan waarom vogels überhaupt veren hebben? En waarom ze deze verliezen?
De functies van veren
Veren hebben verschillende functies voor een vogel. Verreweg de belangrijkste functie is dat ze ermee kunnen vliegen. Zonder vleugels komen ze niet van de grond.
Verder zorgen veren ervoor dat een vogel warmte kan vasthouden. Om de veren droog en goed isolerend te houden, geven vogels zichzelf regelmatig een uitgebreide poetsbeurt. Ze beginnen met een bad en vetten daarna de veren in met een smeersel uit hun vetklier, dat zit net boven de staart. Zo wordt hun verenpak waterdicht en lopen regendruppels er gemakkelijk van af.
Daarnaast hebben de veren ook een schoonheidsfunctie. Enerzijds zijn er vogels die door hun gekleurde veren perfect gecamoufleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bruine vrouwtjesmerel. Die zie je bijna niet op de grond of bosbodem zitten. Anderzijds zijn er vogels met juist hele opvallende kleuren. Bedoeld om hun vijand af te schrikken of een vrouwtje te imponeren.
Veer gevonden – vogel in de rui
Het zou zo maar kunnen dat je veren vindt bij het aanvullen van het strooivoer of de vetproducten. Vogels ruien namelijk twee keer per jaar. Na het broedseizoen worden de versleten veren vervangen, zodat ze weer mooie veren hebben voor het volgende broedseizoen. Met versleten veren kunnen ze niet goed vliegen, voedsel zoeken en warm blijven.
En verder ruien vogels ook ter voorbereiding op de balts. Ze moeten er natuurlijk op hun best uitzien voor het paringsritueel. Het meest bekende en opvallendste ritueel is dat van de pauw. De enorme staart maakt echt indruk. Als het voorbij is, dan verliest de pauw zijn prachtige veren weer heel snel en wordt zijn staart een stuk kleiner.