✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Veiligheid voor egels in je tuin

egels in je tuin

Veiligheid voor egels in je tuin

Egels kunnen in de tuin verschillende gevaren tegenkomen, zoals verkeer, vijvers zonder uitgang en giftige planten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin veilig is voor egels, vooral tijdens de lente wanneer de egels weer actief worden. In dit artikel vertellen we je hoe jij de egels kunt helpen te overleven en te verbijven in jouw tuin.

Egelvriendelijke routes

Om de veiligheid van egels in de tuin te waarborgen, kan je verschillende maatregelen nemen. Ten eerste is het belangrijk om egelvriendelijke routes te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door openingen in hekken of muren te maken, zodat egels vrij kunnen bewegen zonder vast te komen zitten. Ook het vermijden van barrières zoals betonnen randen of hoge trappen kan helpen om egels veilig door de tuin te laten bewegen.

Vijvers

Een ander gevaar voor egels in de tuin zijn vijvers zonder uitgang. Egels kunnen verdrinken als ze in een vijver vallen en geen uitgang kunnen vinden. Je kunt ervoor zorgen dat een vijver egelvriendelijk is door een plank of een hellende helling in de vijver te plaatsen, zodat egels gemakkelijk uit het water kunnen klimmen.

egels

Giftige planten

Daarnaast is het belangrijk om giftige planten te verwijderen uit de tuin. Sommige planten, zoals lelietjes-van-dalen, lupines en taxus, kunnen giftig zijn voor egels en andere dieren. Raadpleeg een lijst van giftige planten voor egels en verwijder deze planten uit je tuin om vergiftiging te voorkomen. Overweeg ook om geen gebruik te maken van pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor egels en andere dieren. In plaats daarvan kan je natuurlijke methoden gebruiken om plagen te bestrijden, zoals het bevorderen van biodiversiteit in de tuin en het aantrekken van natuurlijke vijanden van plagen.

Tuinontwerp voor egels

Een egelvriendelijke tuin kan een waardevolle habitat bieden voor egels, vooral in de lente. Er zijn verschillende manieren waarop je je tuin kan ontwerpen om gastvrij te zijn voor egels. Hieronder geven we een kleine opsomming waar je op moet letten bij het creëren van een egelvriendelijke tuin:

Zorg voor voldoende schuilplaatsen voor de egels in je tuin

Ten eerste is het belangrijk om voldoende schuilplaatsen te bieden. Egels hebben schuilplaatsen nodig om zich te verstoppen, te rusten en nesten te bouwen. Composthopen, takkenhopen en egelhuizen kunnen goede schuilplaatsen zijn voor egels. Het is ook belangrijk om voldoende struiken en planten te hebben waar egels zich kunnen verstoppen of nesten kunnen bouwen. 

egelvoer

Zorg voor voldoende voedselbronnen

Egels zijn insecteneters en hun dieet bestaat uit verschillende insecten, slakken en wormen. Door een diversiteit aan planten en bloemen in je tuin te hebben, kun je een overvloed aan voedselbronnen bieden voor egels. Kies bijvoorbeeld voor planten die veel insecten aantrekken, zoals lavendel, vlinderstruiken en kamperfoelie. 

Je kunt de egels ook helpen door voedselbakjes met geschikt egelvoer in de tuin te plaatsen. Bij vogelvoerkopen.nl vind je bijvoorbeeld speciale egelvoer producten, maar egels kunnen ook gevoerd worden met alledaagse voedingsmiddelen die in de meeste huishoudens te vinden zijn. Kattenvoer, bijvoorbeeld, is een goede bron van eiwitten en vetten voor egels. Kies bij voorkeur natvoer, omdat dit meer vocht bevat en egels ook gehydrateerd houdt. Gedroogde meelwormen zijn ook populair bij egels, omdat ze rijk zijn aan eiwitten en een goede bron van energie vormen. Andere geschikte voedingsmiddelen zijn ongezouten noten,vogelzaad, en rozijnen.

Zorg voor voldoende water 

Egels hebben ook toegang tot vers water nodig om te drinken en zichzelf schoon te houden. Zorg ervoor dat er altijd een ondiepe schaal of kom met water beschikbaar is in je tuin. Je kunt ook overwegen om een klein vijvertje of een drinkbak te plaatsen waar egels veilig kunnen drinken.

Zorg voor nestgelegenheid voor egels

Egels hebben een veilige plek nodig om te nestelen en te rusten. Je kunt een egelhuis maken of kopen, dat een beschutte en droge ruimte biedt voor egels om in te slapen en hun jongen groot te brengen. Plaats het egelhuis op een rustige en beschutte plek in je tuin, bij voorkeur onder struiken of in een hoekje waar egels niet gestoord worden.

Zorg voor veilige oversteekplaatsen

Egels zijn nachtdieren en kunnen ‘s nachts vaak lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel en een geschikte plek om te nestelen. Zorg ervoor dat egels veilig kunnen oversteken door bijvoorbeeld een opening in je hek te maken of door een egel oversteekplaats te creëren met behulp van stenen of houtblokken.

Door zorgvuldig te letten op de veiligheid van egels in de tuin, draag je bij aan het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor deze schattige, stekelige bezoekers in de lente. Veiligheid gaat hand in hand met het creëren van een egelvriendelijke omgeving in de tuin. Met een beetje extra aandacht en zorg kan je genieten van het gezelschap van egels in je tuin en helpen aan het behoud van deze bijzondere dieren.

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.