✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vogels in de lente: bouwen, broeden en bijvoeren

De lente is de perfecte tijd om naar buiten te gaan en te genieten van het zachte weer en de bloeiende natuur. Maar niet alleen wij genieten van deze tijd van het jaar, ook vogels zijn in de ban van de lente. Het is namelijk de tijd van het jaar waarin ze beginnen met het bouwen van hun nesten en het broeden van hun jongen. In dit blogartikel zullen we ingaan op het bouwen van nesten en het broeden van vogels in de lente in Nederland en hoe je ze het beste kunt bijvoeren.

Het bouwen van nesten

Als je in het voorjaar buiten bent, zie je vaak vogels heen en weer fladderen met takjes of gras in hun snavels. Dit zijn vogels die bezig zijn met het bouwen van hun nesten. De meeste vogels bouwen hun nesten goed verstopt en gecamoufleerd, zodat ze niet opvallen voor nestrovers zoals vossen, marters en wezels. Sommige vogels nestelen in grotten of spleten in rotsen, anderen nestelen op de grond tussen boomwortels of in akkergoten. En weer andere vogels bouwen hun nesten hoog in de boomtoppen.

Vogels gebruiken vaak materiaal dat in hun directe omgeving te vinden is om hun nesten te bouwen. Zo camoufleren sommige vogels hun nesten met groene takken van bomen, terwijl andere vogels hun nesten bouwen van mos. Het is belangrijk dat het nest goed verstopt zit en dat de kuikens er lekker warm in zitten.

Gevaren tijdens het broeden

Als het nest eenmaal af is, begint het broeden van de vogeleieren. Het broedseizoen is een zeer gevaarlijke tijd voor vogels, omdat ze niet alleen zichzelf moeten beschermen, maar vooral hun kroost. De eieren zijn namelijk een ware traktatie voor nestrovers, zoals vossen, marters, wezels en andere vogels.

Vogels die eieren uitbroeden zijn daarom vaak erg onopvallend, zodat ze minder opvallen voor nestrovers. Het broeden van de eieren duurt meestal enkele weken, afhankelijk van de vogelsoort. Tijdens het broeden worden de eieren warm gehouden door de moedervogel, die er constant op zit.

vogelnest

Nestloyaliteit

Grote vogels, zoals de ooievaar, hebben weinig vijanden en kunnen zich comfortabel en duidelijk zichtbaar maken, bijvoorbeeld op huisdaken of schoorstenen. Deze vogels gebruiken keer op keer een bewezen nest, wat nestloyaliteit wordt genoemd. Andere vogels bouwen elk jaar weer een nieuw nest.

Vogels bijvoeren in de lente

In de lente kan bijvoeren van vogels erg belangrijk zijn, vooral tijdens koude en natte dagen. Veel vogels hebben dan extra energie nodig om warm te blijven en om hun jongen te voeden. Het bijvoeren van vogels kan dus een positieve invloed hebben op de populatie van tuinvogels.

Er zijn verschillende soorten voedsel die geschikt zijn voor tuinvogels. Zo zijn er gedroogde meelwormen, die vooral geschikt zijn voor insectenetende vogels zoals roodborstjes, merels en winterkoningen. Een andere optie is het voeren van black soldier fly meelwormen, dit voedsel is rijk aan eiwitten en kan bijvoorbeeld worden gegeven aan vogels die insecten nodig hebben om te overleven en om hun jongen te voeren.Er is ook tuinvogelvoer beschikbaar, dat geschikt is voor allerlei verschillende soorten vogels.

meelwormen

Pindakaas vogels is ook populair, vooral bij mezen, boomklevers en spechten. Het is belangrijk om pindakaas te gebruiken die speciaal voor vogels is gemaakt, omdat gewone pindakaas te zout is en additieven kan bevatten die schadelijk zijn voor vogels.

Naast voedsel voor vogels is er ook speciaal egelvoer beschikbaar. Dit kan bijvoorbeeld worden gegeven aan egels, die ook in de lente actief zijn uit hun winterslaap komen en extra energie nodig hebben. 

Het bijvoeren van vogels kan bijdragen aan het behoud van de populatie van tuinvogels. Het is belangrijk om te onthouden dat vogels niet alleen afhankelijk moeten zijn van bijgevoerd voedsel, maar dat ze ook voedsel moeten kunnen vinden in hun natuurlijke omgeving. Het is dus een aanvulling op hun natuurlijke dieet.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.