✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

De verschillen tussen een pimpelmees en koolmees

De verschillen tussen een pimpelmees en een koolmees

Heb je bijvoorbeeld vetbollen of gedroogde meelwormen in je tuin opgehangen? Dan is de kans vrij groot dat je al snel één of meerdere vogels in je tuin mag verwelkomen. Grote kans dat je het hierbij ook leuk vindt om te kijken naar wat voor vogels zich in je tuin nestelen. Heb je recent een prachtige vogel in je tuin gespot? En heb je het idee dat dit een vogel uit de ‘mees’ soort is? Dat is goed mogelijk; de koolmees en de pimpelmees komen namelijk veel in ons land voor. Maar, wat zijn nou de verschillen tussen deze twee vogelsoorten?

Overeenkomsten

Allereerst kunnen we stellen dat beide vogels de nodige overeenkomsten hebben. De vogels zijn beide prachtig, hebben beide een unieke uitstraling en hebben twee kleuren: geel en blauw. Deze twee kleuren gaan samen met zwart, waarover later meer in dit artikel.

Andere afmetingen

Als je koolmeesjes en een pimpelmeesje naast elkaar zet, zie je duidelijke verschillen. Een koolmees is namelijk een paar centimeter groter dan een pimpelmees. Over het algemeen kunnen we stellen dat een pimpelmees zo’n 11 á 12 centimeter lang is. Een koolmees is daarentegen maar liefst 14 centimeter groot. Dit verschil van 2 á 3 centimeter is goed waarneembaar.

Donkere kop

Ook als je naar de kop van beide vogels kijkt, zie je duidelijke verschillen. Een koolmees heeft namelijk een veel donkere kop dan een pimpelmees. Bij een pimpelmees is de kleur op zijn kop het beste als blauw te omschrijven. Bij een koolmees loopt de kleur op zijn kop echter naar het zwart toe.

Unieke uitstraling van de pimpelmees

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, herken je een koolmees aan zijn donkere kop. Een pimpelmees herken je aan bijvoorbeeld zijn blauwe pet, zijn lichtblauwe kuifveertjes, zijn blauwachtige vleugels, zijn blauwachtige staart en zijn gele borst. Qua uitstraling doen beide vogels dus op detailniveau het nodige van elkaar onder.

Bijkomend detail: een pimpelmees heeft vaak een zwarte streep rondom zijn ogen. Door deze streep is het net alsof dit kleine vogeltje een soort van masker draagt.

Verschillen mannetje en vrouwtje

Heb je een pimpelmees in de tuin? Dan wil je ongetwijfeld weten of dit nou een vrouwtje of een mannetje is. Een mannetje is wat helderder qua kleur en kun je herkennen aan een iets bredere zwarte streep.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.