Wanneer zingen vogels? Een goede vraag! Vogels zingen op verschillende momenten op de dag. Als jij je best doet om je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken door bepaalde struiken te plaatsen, vogelbadjes en vogelvoederhuisjes te kopen en strooivoer te strooien, dan wil je natuurlijk ook kunnen genieten van alle prachtige zang. In deze blog vertellen we op welk moment van de dag je welke vogel kunt horen. Lees verder en geniet van de serenades in je tuin!
Vogelzang en daglicht
Wanneer vogels zingen staat in direct verband met het daglicht. Vogels kunnen natuurlijk niet klokkijken, ze gebruiken het daglicht om te bepalen wanneer ze hun prachtige liederen inzetten. Het is je misschien wel eens opgevallen dat het net lijkt alsof ze hun zang op elkaar afstemmen. Dat is ook zo! Ze kunnen prachtig in canon zingen en vaak sluiten steeds meer vogels erbij aan. Wanneer je in de ochtend dus het gezang hoort van één vogel, is de kans groot dat je even later een heus concert in de tuin hebt.
Zingen vogels het hele jaar?
Vogels zingen niet het hele jaar, voornamelijk in het broedseizoen wordt er heel wat afgefloten. Dit is tussen april en juni en het zijn vooral de mannetjes die je hoort. Zij moeten natuurlijk de vrouwtjes overtuigen om te broeden en samen een nestje te bouwen. Er wordt gedacht dat hier ook het ‘fiet-fieuw’ vandaan komt, om te laten merken dat je iemand aantrekkelijk vindt. Mannetjesvogels doen het immers ook bij vrouwtjesvogels!
Wanneer fluit welke vogel?
Vogelgefluit is altijd een genot om naar te luisteren, maar als je een specifieke vogelsoort wil horen, dan moet je jouw bezoekjes aan de tuin goed timen. In de vroege ochtend laat de boerenzwaluw zich bijvoorbeeld vaak horen. Dit klinkt snel en kwetterend. De gekraagde roodstaart babbelt en heeft soms krassende geluiden. De groenling heeft een beetje een trillende zang, vaak gevolgd door een hoge fluit. Zij eten trouwens graag nyjerzaad. Haal ze naar je tuin met een beetje vogelzaad!
Tuinvogels naar de tuin lokken
Verder heb je de bekendere vogelsoorten, zoals de huismus, die een typische tjilp heeft met verschillende tonen en duratie. Zij eten graag zaden en vetbollen. De koolmees zingt heel gevarieerd en eist niet veel van een tuin. Ook zij eten graag vetbollen. De merel kent vooral rollende geluiden met veel fluittonen. Zij houden van besjes. De zang van de pimpelmees verschilt per regio waarin hij voorkomt, maar wordt vaak gekenmerkt door een trillende ondertoon. Zij houden van nestkastjes, zadenmix en meelwormen. De putter kwettert veel en heeft verschillende roeptonen. Je kunt ze lokken met zadenmix.
Nog meer soorten vogels lokken? Bekijk het overzicht hieronder!
- Roodborst: voedertafel met zaadmix, insecten, rupsen en wormen.
- Spreeuw: alleseter, voorkeur voor insecten en meelwormen
- Vink: zadenmix, voedersilo
- Zwarte roodstaart: zadenmix, voedersilo