✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Welke trekvogels passeren tijdens de lente?

vogeltrek

De lente is een bijzondere tijd voor vogelliefhebbers, want het is het seizoen waarin veel trekvogels terugkeren naar hun broedgebieden na een lange reis. Vogeltrek is een fascinerend fenomeen waarbij vogels grote afstanden afleggen op zoek naar geschikte broedplekken en voedselbronnen. In dit artikel zullen we enkele van de meest opvallende trekvogels bespreken die tijdens de lente passeren en ontdekken waar ze naartoe gaan.

Gierzwaluw

Een van de eerste trekvogels die terugkeren in de lente is de gierzwaluw. Deze acrobatische vogels brengen het grootste deel van hun leven in de lucht door en brengen de winter door in Afrika. In de lente keren ze terug naar Europa, waar ze hun nesten bouwen in holtes van gebouwen en rotsen. Na een kort verblijf vliegen ze door naar noordelijke gebieden zoals Scandinavië om te broeden.

Boerenzwaluw

De boerenzwaluw is een bekende en geliefde trekvogel die zijn weg vindt naar Europa vanuit Afrika. Ze staan bekend om hun elegante vlucht en karakteristieke gevorkte staart. In de lente bouwen ze hun nesten in schuren, boerderijen en andere gebouwen, waar ze hun jongen grootbrengen voordat ze weer vertrekken voor de winter.

Zwartkop

De zwartkop is een kleine zangvogel die vanuit Afrika naar Europa trekt om te broeden. Ze staan bekend om hun mooie zang, waarbij het mannetje een kenmerkend zwart petje heeft. Ze komen aan in het vroege voorjaar en vestigen zich in bossen, parken en tuinen waar ze hun nesten bouwen. Na het broedseizoen keren ze weer terug naar hun overwinteringsgebieden.

koekoek

Koekoek

De koekoek is een intrigerende trekvogel die bekend staat om zijn unieke broedgedrag. Het vrouwtje legt haar eieren in het nest van andere vogelsoorten, waarbij de gastouders de eieren uitbroeden en de jonge koekoeken grootbrengen. In de lente arriveren de mannelijke koekoeken eerst in Europa, gevolgd door de vrouwtjes. Ze verblijven slechts kort voordat ze weer naar Afrika vertrekken.

Visarend

De visarend is een indrukwekkende roofvogel die enorme afstanden aflegt tijdens zijn migratie. Deze majestueuze vogels overwinteren in Afrika en komen in de lente terug naar Europa om te broeden. Ze bouwen hun nesten in de buurt van water, waar ze zich voeden met vis. Populaire broedgebieden zijn onder andere Scandinavië en Oost-Europa.

Tapuit

De tapuit is een kleine zangvogel die tijdens de lente vanuit Afrika naar Europa trekt. Ze hebben een opvallend zwart-wit verenkleed en zijn te vinden in open terreinen zoals duinen, heidevelden en graslanden. Ze gebruiken rotsen, muurtjes en boomstammen als uitkijkposten tijdens hun jacht op insecten. Na het broedseizoen keren ze terug naar hun overwinteringsgebieden in Afrika.

meelwormen

Nachtegaal

De nachtegaal is een beroemde zangvogel die in de lente terugkeert naar Europa na zijn winterverblijf in Afrika. Ze staan bekend om hun prachtige, melodieuze zang, die ze gebruiken om een partner aan te trekken en hun territorium af te bakenen. Nachtegalen bouwen hun nesten in struiken en bossen, waar ze hun zangkunsten ten gehore brengen.

Witte Kwikstaart

De witte kwikstaart is een levendige vogel die zijn weg vindt naar Europa na zijn overwintering in Afrika. Ze hebben een opvallend uiterlijk met hun lange staart en beweeglijke karakter. Witte kwikstaarten zijn te vinden in diverse habitats, zoals weilanden, rivieroevers en steden. Ze foerageren op insecten en zijn vaak te zien met hun kenmerkende huppelende bewegingen.

Grasmus

De grasmus is een kleine zangvogel die tijdens de lente terugkeert naar Europa na zijn overwintering in Afrika. Ze hebben een bescheiden uiterlijk met een bruine verenkleed, maar ze staan bekend om hun prachtige zang. Grasmussen bevinden zich meestal in struikgewas en bossen, waar ze hun territorium verdedigen en nesten bouwen.

Spotvogel

De spotvogel is een trekvogel die zijn weg vindt naar Europa na zijn overwintering in Afrika. Ze hebben een vaak onopvallend uiterlijk, maar ze compenseren dit met hun imitatieve zang. Spotvogels zijn meesters in het nabootsen van andere vogelgeluiden en kunnen een breed scala aan melodieën produceren. Ze nestelen zich in struiken en bosranden waar ze hun zangkunsten vertonen.

strooivoer

Bijvoeren van trekvogels

Tijdens de lente kunnen trekvogels soms wel wat extra voeding gebruiken, vooral wanneer ze net zijn aangekomen na een lange reis. Het aanbieden van tuinvogelvoer in je tuin kan een waardevolle bron van energie zijn voor deze vermoeide reizigers. 

Kies voedingsmiddelen die geschikt zijn voor trekvogels, zoals vogelzaden, gedroogde vruchten, vogelpindakaas en meelwormen. Plaats voederschalen en voederstations op strategische locaties in je tuin, bij voorkeur in de buurt van beschutting, zoals struiken of bomen. Zorg ervoor dat het vogelvoer regelmatig wordt bijgevuld en dat er altijd vers water beschikbaar is. 

Het voeren van trekvogels in de lente biedt niet alleen een bron van voeding, maar kan ook de kans vergroten om zeldzame soorten te observeren die even op krachten willen komen voordat ze verder trekken naar hun broedgebieden.

Observeer en geniet!

De lente is een boeiende tijd voor vogelliefhebbers, omdat veel trekvogels terugkeren naar Europa om te broeden. Deze vogels leggen soms enorme afstanden af om hun ideale broedgebieden te bereiken. Van de gierzwaluw tot de spotvogel, elke trekvogel heeft zijn unieke eigenschappen en gedrag. Het observeren en leren over deze vogels kan een opwindende en leerzame ervaring zijn. Dus ga naar buiten, pak je verrekijker en geniet van de prachtige migratie van vogels tijdens de lente

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.