✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Welk voedersysteem voor in jouw tuin?

Welk voedersysteem voor in jouw tuin?

Tuinvogels zijn grotendeels afhankelijk van het gedrag van mensen. Kiest geen enkel huishouden er meer voor om vogelvoer in de tuin op te hangen? Dan krijgen de tuinvogels het bijzonder zwaar. Elke tuinvogel heeft namelijk behoefte aan voldoende voer; dit voer valt niet altijd in de ‘natuur’ te verkrijgen.

Mede daarom is het onwijs belangrijk dat veel huishoudens zich hiermee bezig houden. Als veel huishoudens vogelvoer in hun tuin ‘aanbieden’, leven de vogels lang en gelukkig. Belangrijk om te weten is dat je hiervoor uit veel soorten vogelvoer kunt kiezen.

Zo is het mogelijk om voor strooivoer, vogelzaad, vogelmousse, vetbollen, gedroogde meelwormen, vogelpindakaas, gevulde kokosnoten, gepelde pinda’s en Black Soldier Fly larven te kiezen. Al deze soorten vogelvoer zijn goed vogels, dragen bij aan hun leven/gezondheid én kun je in je tuin aan de vogels ‘aanbieden’.

Voor het ‘aanbieden’ van dit voer heb je wel een voedersysteem nodig. Hierbij is het eveneens belangrijk om te weten dat je uit veel soorten voedersystemen kunt kiezen. Graag zetten we in dít artikel alle voedersystemen op een rijtje, zodat je de juiste keuze kunt maken. Een keuze waar zowel jijzelf als de vogels erg blij mee gaan zijn.

Tip: ben je op zoek naar het beste vogelvoer of het beste voedersysteem? Kijk niet verder. In ons aanbod vind je namelijk het beste vogelvoer en de beste voedersystemen tegen scherpe prijzen. Bekijk – na het lezen van dit artikel – ons aanbod van voedersystemen en schaf het gewenste systeem direct aan!

Waarom voor een voedersysteem kiezen?

In sommige gevallen is het onvermijdelijk om voor een voedersysteem te kiezen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je specifieke vogels in je tuin hebt. Of als je voor specifiek vogelvoer kiest. Dit voer kun je bijvoorbeeld niet over de grond uitstrooien, maar moet je bijvoorbeeld aan een boom ophangen. In dat geval is het verstandig om voor een voedersysteem te kiezen.

Verder biedt een voedersysteem veel gemak. Als je bijvoorbeeld voor een voedertafel kiest, kun je deze helemaal vullen met vogelzaad. Je hebt vervolgens de komende periode géén omkijken naar het vogelvoer. De voorraad vogelzaad in de voedertafel is immers behoorlijk groot, waardoor je de voedertafel niet voortdurend bij hoeft te vullen.

Kies je voor meerdere soorten voedersystemen in je tuin? Dan weet je zeker dat je je tuin aantrekkelijk maakt voor veel soorten vogels. Het is namelijk een feit dat elke soort vogel zijn eigen voorkeuren heeft met betrekking tot eten. Sommige tuinvogels eten het liefste zo dicht mogelijk bij de grond, terwijl andere vogels het fijn vinden om het vogelvoer van de grond te eten.

Al met al is de aanschaf van een voedersysteem aan te raden. Dit is zéker zo als je graag de nodige tuinvogels naar je tuin toe wilt trekken. Zitten er op dit moment al regelmatig vogels in je tuin en wil je deze op de beste manier voeren? Kies ook dan voor een goed voedersysteem. Of voor meerdere soorten voedersystemen, indien je meerdere soorten vogels in je tuin hebt zitten.

Tussen welke soorten voedersystemen kun je kiezen?

Spreken de voordelen van een voedersysteem je aan? Dan is het de hoogste tijd om een goed voedersystem voor de betreffende vogels uit te kiezen. Feit is dat je dus uit meerdere varianten kunt kiezen, zoals reeds hierboven al benoemd. De meest voorkomende voedersystemen zetten we graag hieronder voor je op een rijtje.

Voedersilo

Een voedersilo is niks meer dan een doorzichtige koker. In deze koker kun je het voer stoppen, waarna de vogels met hun snavel het voer uit deze koker kunnen ‘pikken’. Vogels als een mees en groenling zijn erg dol op zo’n silo. Bijkomend voordeel: het voer blijft in de silo droog en het voer is hierdoor dus langer houdbaar.

Pindasilo

Wil je lekkere pinda’s in je tuin aan de vogels aanbieden? Dan is de aanschaf van een pindasilo aan te raden. Deze pindasilo’s zijn van fijnmazig gaas voorzien, waardoor er geen complete pinda’s uit de silo kunnen rollen. Maar, vogels hebben wel voldoende mogelijkheden om kleine stukjes pinda op te eten.

Voedertafel

Een voedertafel is bij veel vogels één van de meest geliefde soorten voedersystemen. Dit is vooral het geval bij vogels als de winterkoning, de merel, de vinken en de roodborst. Deze vogels eten het liefste zo dicht mogelijk bij de grond; dáár sluit een voedertafel dan ook prima op aan.

Een voedertafel brengt absoluut meerdere voordelen met zich mee. Zo kun je zo’n tafel op meerdere plekken in de tuin kwijt, waait het voedsel niet uit de tafel weg en geniet je van een snelle afvoer van water. Ook is het ideaal dat je een voedertafel binnen een handomdraai schoon kunt maken.

Voederhuisje

Tot slot kun je ook nog voor een voederhuisje kiezen. Een voederhuisje is niet zomaar een voederhuisje, aangezien hier inmiddels honderden varianten van bestaan. Je kunt kiezen voor een voederhuisje dat je op moet hangen, dat je neer moet zetten of dat je aan bijvoorbeeld een raam moet bevestigen.

Welk vogelvoer je vervolgens in het voederhuisje stopt, is volledig aan jezelf om te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld vetproducten in het huisje stoppen, maar je kunt ook voor vogelzaad kiezen. Uiteraard kun je ook voor een combinatie van beide kiezen.

Tip: in het voederhuisje kun je ook direct water ter beschikking aan de vogels stellen. Dit water gebruiken de vogels om te hydrateren, maar ook om lekker te badderen.

Hoe vind je het juiste voedersysteem voor in je tuin?

Als je een nieuw voedersysteem wilt kopen, moet je een keuze tussen bovenstaande varianten maken. Om tot de juiste keuze te komen, moet je goed op meerdere punten letten:

  • Waar wil je het voedersysteem hebben? Het antwoord op deze vraag is uiteraard van de inrichting van je tuin afhankelijk.
  • Welke soorten vogels zitten er in je tuin? Je kunt het beste eerste even bekijken welke vogels precies in je tuin leven. Vervolgens kun je voor deze vogels het beste vogelvoer én het beste voedersysteem kopen.
  • Kies ook voor waterschaaltjes. Het gehele jaar door is het aan te raden om waterschaaltjes in je tuin te zetten. Hiermee bied je de vogels de mogelijkheid om lekker te drinken én te badderen.
De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.