✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vetbollen maken

houd vogels fit met vet

Vogels zijn gek op vetbollen. Om de vogels in je tuin ultiem te verwennen, is het daarom aan te raden om vetbollen op te hangen. Maar, hoe kom je nou aan deze vetbollen? Hier heb je twee mogelijkheden voor: vetbollen kopen of vetbollen maken. Om meerdere redenen is het aan te raden om zelf de vetbollen te maken.

Om welke redenen dit precies gaat? En hoe je precies vetbollen kunt maken? Dat zijn de twee vragen die in dit artikel centraal staan. Wij voorzien je in ieder geval van een stappenplan, waarmee je stap voor stap vetbollen kunt maken. 

Waarom zelf vetbollen maken?

Is het niet gewoon veel makkelijker om vetbollen te kopen? Dat is inderdaad makkelijker, maar je geniet daarbij niet van onderstaande voordelen:

 • Het is erg leuk om vetbollen te maken. Zeker als je het leuk vindt om nieuwe dingen te ondernemen, is het erg leuk om deze uitdaging aan te gaan. Je bent lekker bezig en je ziet daadwerkelijk iets ontstaan tijdens het ‘klussen’.
 • Je krijgt na afloop een voldaan gevoel. Als er eenmaal vogels aan de vetbollen zitten te pikken, geniet je van een voldaan gevoel. Je hebt je tijd op een leuke en nuttige manier besteedt, waardoor de vogels in je tuin nu van heerlijke vetbollen genieten.
 • Je bespaart hier geld mee. Om vetbollen te maken, heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Deze ingrediënten kosten niet de hoofdprijs, waardoor het maken van vetbollen vrij voordelig is. 
 • Er zit geen netje om de vetbollen heen. Bij veel vetbollen die je in de winkels kunt kopen, zit een netje om de bollen heen. Dit netje is van plastic en is hierdoor schadelijk voor het milieu. Daarnaast zijn veel vogels alles behalve gek op deze netjes, zoals recentelijk bij een onderzoek duidelijk aan het licht kwam.
 • Je kunt uit talloze vetbollen kiezen. Het leuke is dat er geen ‘een soort’ vetbol bestaat. Nee, je kunt uit talloze vetbollen kiezen die je allemaal zelf kunt maken. Het maken van vetbollen biedt hierdoor tal van mogelijkheden.
 • Vogels zijn dol op vetbollen. Het is sowieso een aanrader om vetbollen in de tuin op te hangen. Vogels zijn namelijk dol op vetbollen, aangezien de vetbollen veel zaden en vetten bevatten. Deze voedingsstoffen heeft een vogel nodig, bijvoorbeeld om te kunnen vliegen en om de koudere wintermaanden te overleven. Door zelf de vetbollen te maken, geniet je dus ook nog eens van bovengenoemde voordelen. Een win-win situatie uiteindelijk!

Waarom vetbollen kopen?

Vetbollen kopen? Er zijn uiteraard ook een paar redenen om de vetbollen ‘gewoon’ te kopen:

 • Het is wel zo gemakkelijk. Je bestelt de vetbollen gewoon bij ons in de webshop, waarna je deze binnen een mum van tijd thuis geleverd krijgt. Je kunt de vetbollen direct ophangen en je hebt verder nergens omkijken naar.
 • Je bespaart een hoop tijd. In het finetunen van het maakproces van vetbollen gaat de nodige tijd zitten. Door de vetbollen te kopen, bespaar je dus een hoop tijd. Maar, het is uiteraard wel minder leuk om kant-en-klare vetbollen te kopen. Bovendien is het een goed en leuk tijdverdrijf; je komt even tot rust en je hoeft bijvoorbeeld niet aan de hectiek op je werk te denken.

Wat heb je nodig om vetbollen te maken?

Om vetbollen te maken, heb je niet al te veel ingrediënten nodig. Iets dat je sowieso nodig hebt, is frituurvet of kokosvet. Het advies is om echt frituur- of kokosvet te gebruiken en dus geen vloeibare olijfolie. Sommige mensen willen olijfolie gebruiken, maar dit is voor veren absoluut niet geschikt. Het kan de conditie van de veren van vogels aantasten en het kan ook laxerend werken.

Kies daarom altijd voor frituurvet of kokosvet. Dit vet kun je gewoon bij de supermarkt kopen; hoeveel je precies nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid vetbollen die je wilt maken. Zeker bij de eerste keer is dit aftasten, maar je krijgt al snel een goed gevoel voor de juiste hoeveelheid vet.

Verder heb je zadenmengsel nodig. Om welk mengsel het precies gaat, is volledig aan jezelf om te bepalen. Je kunt uit talloze soorten zadenmengsel kiezen, waardoor je de vetbollen allerlei smaken mee kunt geven. Wij raden je daarom aan om vooral met het zadenmengsel te experimenteren. Het is wel zo leuk om continu nieuwe dingen uit te proberen.

 

Stappenplan voor het maken van vetbollen

Zelf vetbollen maken is oprecht geen hogere wiskunde te noemen. Met onderstaande zes stappen maak je in een mum van tijd de perfecte vetbollen voor tuinvogels:

 • Stap 1: smelt het frituurvet of kokosvet in een pan. Het is van belang dat het vet begint te smelten, maar dat het niet te warm wordt. Houd de voortgang daarom goed in de gaten.
 • Stap 2: is het vet gesmolten, maar is het nog niet te heet? Dan kun je het zadenmengsel door het vet heen roeren. Laat het mengsel van zaden en vet vervolgens afkoelen.
 • Stap 3: pak een vorm, bijvoorbeeld een blikje of een theeglas en giet hier het mengsel in. Je kunt dit doen als het mengsel nog enigszins warm is, maar je kunt ook wachten totdat het mengsel verder afgekoeld is.
 • Stap 4: leg nu een stukje henneptouw of sisaltouw in dezelfde vorm. Het is vooral van belang dat dit touw een stuk uitsteekt.
 • Stap 5: op het moment dat het mengsel hard geworden is, kun je het mengsel uit de vorm halen. Dit doe je op een handige manier met het stukje touw dat uitsteekt.
 • Stap 6: hang de vetbollen nu in de tuin op de gewenste plek op. Doe dit vooral aan een dunne tak van een boom of struik.

 

Alternatief recept #1

Zie je het niet zitten om kokos- of frituurvet te gebruiken? Je kunt er ook voor kiezen om de vetbollen te maken zonder dit vet. In dat geval heb je een oude keukenrol, zadenmengsel en ongezouten boter nodig. Volg vervolgens onderstaande drie stappen op:

 

 • Stap 1: rol de keukenrol door de ongezouten boter heen. Doe dit net zo lang totdat er een goede laag boter op de keukenrol zit.
 • Stap 2: strooi nu het zadenmengsel over de keukenrol heen. De ongezouten boter plakt, waardoor het zadenmengsel op de keukenrol blijft plakken.
 • Stap 3: maak nu een touwtje aan de keukenrol vast. Je hebt in slechts 3 stappen een heerlijke vetbol gemaakt!

Let wel op: door het gewicht van de keukenrol heb je mogelijk een iets dikkere tak nodig om de vetbol aan op te kunnen hangen. Hier kom je echter snel genoeg zelf achter.

Alternatief recept #2

Een andere optie die je hebt, is om pindakaas te gebruiken. Het advies is om hierbij speciale vogelpindakaas te gebruiken. Voor de vetbollen heb je verder nog een oude keukenrol nodig en zadenmengsel:

 • Stap 1: rol de keukenrol door de pindakaas heen. Zoals je ongetwijfeld weet, is ook pindakaas plakkend.
 • Stap 2: strooi nu het zadenmengsel over de pindakaas heen.
 • Stap 3: maak een lintje aan de keukenrol en hang de keukenrol in je tuin op.

 

Tips voor het maken van vetbollen

Vetbollen maken is op zich niet al te lastig, maar je kunt het nog een stuk makkelijker voor jezelf maken. Dat doe je bijvoorbeeld door koekjesvormen te gebruiken. In deze koekjesvormen kun je het vet en zadenmengsel perfect met elkaar mengen.

Verder is het advies om te variëren met het zadenmengsel. Probeer gewoon eens verschillende soorten zadenmengsel uit en je merkt direct op dat de vetbollen direct een andere uitstraling krijgen.

Ook kan het geen kwaad om eens de alternatieve recepten uit te proberen. Je merkt hierdoor vanzelf op welke variant jij het fijnste en leukste vindt. Als je graag gevarieerd bezig blijft, kun je uiteraard de verschillende recepten met elkaar combineren.

 

Veelgestelde vragen over vetbollen maken

Waar kun je vetbollen het beste ophangen?

Je doet er verstandig aan om de vetbollen aan een tak van een boom of struik op te hangen. Het gewicht van de vetbol(len) is bepalend voor het soort tak waar je de bol(len) het beste aan op kunt hangen.

Bijkomende tip: varieer met het ophangen van de vetbollen in je tuin. Sommige vogels vinden laaghangende vetbollen fijner, terwijl andere vogels de voorkeur geven aan vetbollen die hoger hangen.

Wanneer kun je het beste vetbollen maken?
Het advies is om de vetbollen vooral in de winterperiode te maken. Juist in de winterperiode zijn vogels naarstig op zoek naar voer en naar energie. Deze energie hebben de vogels namelijk nodig om de lichaamstemperatuur op orde te houden. Dit neemt niet weg dat je ook in andere seizoenen prima vetbollen kunt maken. Vogels zijn immers het gehele jaar door op zoek naar lekker en vetrijk voedsel.

Is het maken van vetbollen lastig?
Nee, met de informatie uit dit artikel is het niet lastig om vetbollen te maken. Het is juist leuk om te doen, onder meer doordat je allerlei kanten op kunt met de samenstelling van de vetbollen.

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.