✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Waarom trekken vogels naar het zuiden?

waarom-trekken-vogels-naar-het-zuiden

Ieder jaar trekken er miljoenen vogels vanuit Nederland naar zuidelijk gebied. Ook zijn er vogels die vanuit gebieden ten Noorden juist in Nederland neerstrijken. Maar waarom verhuizen vogels nou als het winter wordt? Wij leggen het je graag uit.

 

De reden van vogeltrek

Veel mensen denken dat vogels vertrekken uit eigen land om een warme plaats op te zoeken. Aan de ene kant is dit waar maar het gaat de vogels niet zozeer om de temperatuur. Ze zijn niet op zoek naar een zonvakantie maar op zoek naar voldoende voedsel. Er zijn in de winter weinig insecten of vruchten te vinden in Nederland. De vogels trekken naar gebieden waar er nog wel bomen in bloei staan en leven op de grond te vinden is. 

 

Trekken alle vogels naar het zuiden?

De meeste vogels die trekken in de winter vliegen naar het zuiden toe. Ze komen uit koude gebieden en zoeken een verblijfplaats richting de evenaar op. Ook zijn er vogels die ten zuiden van de evenaar wonen, zij trekken juist weer meer naar het noorden.
Er is een aantal soorten vogels die überhaupt niet de zon opzoekt. Dit zijn de zogenaamde standvogels, zij blijven het gehele jaar op een vaste plek waar ze goed kunnen overleven. 


Hoe vinden trekvogels de weg?

Iedere soort vogel navigeert de trektocht op zijn eigen wijze maar er zijn wel overeenkomsten te vinden. Allereerst helpt de zon de vogels om hun route te bepalen. De stand van de zon helft ze navigeren welke richting ze op moeten vliegen. Daarnaast kunnen vogels navigeren aan de hand van natuurlijke herkenningspunten zoals rivieren en bergtoppen. Een andere bijzondere manier die bijvoorbeeld duiven gebruiken is vliegen op het magnetische kompas van de aarde. Sommige vogels kunnen het magnetisch veld voelen, de noord of zuidpool dus en navigeren hiermee hun trektocht. 

 

Vogels helpen in de winter

Gelukkig overleven de meeste vogels in de winter omdat ze naar het juiste gebied toe trekken. Toch zijn er ook vogels die het niet lukt om de tocht te maken of vogels die hun vaste plaats in Nederland hebben. Het kan daarom heel verstandig zijn de vogels een handje te helpen door voedsel aan te bieden in de winter. Zo kun je prima strooivoer neerleggen in een vogelvoederhuisje of vetbollen ophangen. Bereid je vast goed voor op de seizoenen die komen gaan door voor de thuisblijvers vogelzaad te kopen

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.