✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vogelvoer winter: waar moet je rekening mee houden?

pindaslingers

Heeft vogelvoer winter enige zin? Ja, dat is absoluut het geval. De vogels hebben niet alleen in de zomerse periode behoefte aan eten, maar zeker ook in de winterse periode. Bij het ophangen van vogelvoer in de winter moet je wel met enkele zaken rekening houden. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we hieronder.

Kan vogelvoer winter tegen vorst?

In de winter is het belangrijk om alleen het juiste vogelvoer te gebruiken. Want ja, het is inderdaad goed mogelijk dat het voer gaat bevriezen. Als je bijvoorbeeld vetbollen, zadenmixen of pinda’s voert, zou je dit alleen op de iets warmere dagen moeten doen. Op de echt koude dagen kun je dit vogelvoer het beste even naar binnen halen.

Waarom vogelvoer ook in de winter ophangen?

In de wintermaanden heeft een vogel bijzonder veel energie nodig. Deze energie is nodig om de lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Mocht de temperatuur dalen, kan dit gevaarlijk voor de gezondheid van de vogel zijn. Je doet er daarom goed aan om veel voer voor te schotelen, zodat de kleine tuinvogels, als bijvoorbeeld de huismus, aan de benodigde energie kunnen komen.

Opmerkelijk detail: kleine vogels kunnen tijdens een kleine nacht tot wel 10% van hun lichaamsgewicht kwijtraken. Alleen al om die reden is het advies om voldoende voer in je tuin op te hangen.

Vogelvoer winter; wat zijn de beste soorten voer?

In de winter kun je verschillende soorten voer ophangen. Veel mensen kiezen hierbij voor bijvoorbeeld vetbollen en pinda’s: een prima keuze wat ons betreft. Dit vogelvoer winter bevat veel energiestoffen, waarmee de vogels hun temperatuur op 40 graden kunnen houden.

Is het ook mogelijk om menselijke etensresten aan een vogel te voeren? Nee, je doet er verstandig aan om altijd speciaal vogelvoer voor te schotelen.

Water aanbieden in de winter

Op dagen dat het licht vriest, is het aan te raden om vers drinkwater aan te bieden. De vogels verkrijgen hiermee de gewenste hydratatie, terwijl ze in dit water ook nog lekker kunnen badderen. Je hoeft niet bang te zijn dat dit water koud aanvoelt voor de vogels; de ingevette veren houden dit water vakkundig tegen.

Op de dagen dat het kouder is, is het verstandig om het drinkwater weg te halen. Dit water gaat bevriezen, waardoor de vogel in dit water niet meer kan badderen. Op de koudere dagen hebben vogels het koude drinkwater ook niet nodig.

Waar hang je vogelvoer in de winter op?

Het advies is om vogelvoer in de winter op een beschutte plek op te hangen. Bij voorkeur is dit een plek die volledig uit de wind is. Denk bijvoorbeeld aan een voederhuis op paal. Op die plek kan de vogel tot rust komen, het energiepeil op orde brengen en een beetje opwarmen.

Vogelvoer winter is al met al belangrijk voor elke vogel. Tijdens de winterperiode heeft een vogel veel energie nodig, maar deze energie is niet overal in de vrije natuur te vinden. Als jij het juiste vogelvoer in je tuin ophangt, bied je de vogels hiermee de gewenste voeding en energie!

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.