✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat kun je kleine vogels voeren?

roodborst

Kleine vogels kunnen worden gevoed met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, afhankelijk van hun soort en dieet in de natuur. Hieronder geven we enkele algemene opties die geschikt zijn om te voeren aan kleine vogels:

Zaden 

Kleine vogels zoals vinken, mussen en mezen voeden zich vaak met zaden in de natuur. Je kunt kleine vogels daarom voeren met verschillende soorten zaden, waaronder zonnebloempitten, hennepzaad, nigerzaad en gemengde vogelzaden. Zorg ervoor dat je de zaden in kleine hoeveelheden aanbiedt, bijvoorbeeld in een voedersilo of voederbakje.

Fruit 

Sommige kleine vogels, zoals merels, lijsters en spreeuwen, voeden zich met fruit in de natuur. Je kunt kleine vogels dus voeren met kleine stukjes fruit, zoals stukjes appel, bessen of druiven. Zorg ervoor dat je het fruit in kleine stukjes snijdt en niet te veel tegelijk aanbiedt om verspilling te voorkomen.

Insecten 

Kleine vogels zoals mezen, vinken en roodborstjes eten ook insecten in de natuur. Je kunt kleine vogels voeren met gedroogde insecten, zoals meelwormen of black soldier fly meelwormen, die je bij vogelvoerkopen.nl kunt kopen.

Noten 

Sommige kleine vogels, zoals gaaien en spechten, voeden zich met noten in de natuur. Je kunt kleine vogels dus voeren met ongebrande noten, zoals gepelde pinda’s, hazelnoten en walnoten. Zorg ervoor dat je de noten in kleine stukjes breekt om te voorkomen dat vogels ze niet kunnen eten.

Eieren 

Andere kleine vogels, zoals winterkoninkjes en roodborstjes, kunnen gevoed worden met gekookte eieren. Bied kleine stukjes hardgekookte eieren aan als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voeren van wilde vogels in het algemeen slechts af en toe moet gebeuren en dat het niet de enige bron van voedsel voor hen zou moeten zijn. Zorg ervoor dat je verantwoordelijk voert en vermijd voedsel dat schadelijk kan zijn voor vogels, zoals oud brood, brood met toegevoegde suikers, zout, kruiden, chocolade of noten.

Wat kun je kleine vogels niet voeren?

Er zijn verschillende soorten voedsel die je beter niet aan kleine vogels kunt voeren. Sommige van deze voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van de vogels schaden of zelfs dodelijk zijn. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je beter niet aan kleine vogels kunt voeren:

  1. Brood met toegevoegde suikers: Brood is over het algemeen niet de beste voeding voor vogels, maar brood met toegevoegde suikers kan de gezondheid van vogels ernstig schaden.
  2. Zout: Vogels hebben een zeer gevoelig spijsverteringssysteem en overmatige zoutinname kan schade veroorzaken.
  3. Chocolade: Chocolade is giftig voor vogels en kan leiden tot hartproblemen, stuiptrekkingen, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood.
  4. Avocado: Avocado bevat persine, een stof die giftig is voor vogels en kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, verlamming en de dood.
  5. Noten die te groot of te hard zijn: Noten die te groot of te hard zijn, zoals amandelen of macadamianoten, kunnen vast komen te zitten in de keel of darmen van vogels, waardoor verstikking of blokkades kunnen ontstaan.
  6. Gedroogd fruit met toegevoegde suikers: Gedroogd fruit kan een gezonde snack zijn voor vogels, maar gedroogd fruit met toegevoegde suikers kan de gezondheid van vogels schaden.

Welke kleine vogels kan je het best bijvoeren?

Elke vogelsoort heeft zijn eigen specifieke dieet en voedingsbehoeften, dus het is lastig om te zeggen welke kleine vogels het meeste bijvoeder nodig hebben. Over het algemeen hebben kleine vogels voedingsmiddelen nodig die overeenkomen met hun natuurlijke dieet in de natuur, en moet bijvoederen slechts een aanvulling zijn op hun dieet en niet de enige bron van voedsel.

In de winter kan bijvoederen echter nuttig zijn voor vogels, vooral als natuurlijke voedselbronnen schaars zijn. Tijdens deze periode hebben kleinere vogels zoals mezen, vinken, mussen en roodborstjes extra voeding nodig omdat ze minder lichaamsvet hebben om ze warm te houden tijdens koude dagen en nachten. Je kunt deze vogels helpen door strooivoer, vogelzaad, gepelde zonnebloempitten, vetbollen, vruchten en ander geschikt voedsel aan te bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bijvoederen van vogels verantwoordelijk moet gebeuren en met mate. Zorg ervoor dat je alleen voedingsmiddelen aanbiedt die geschikt zijn voor vogels, en vermijd voedsel dat schadelijk kan zijn voor hen, zoals brood met toegevoegde suikers, zout, kruiden, chocolade of noten. Zorg er ook voor dat de voedersystemen regelmatig worden schoongemaakt om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.