✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Tips voor meer egelvriendjes in je tuin

egelvoer

Egels zijn niet alleen erg leuk en schattig om te zien, ze zijn ook nog eens ontzettend nuttig. Ze eten slakken, rupsen en andere insecten, waardoor ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. Egels zijn kort gezegd onmisbaar in een gezond ecosysteem. Helaas hebben egels het de laatste jaren niet gemakkelijk, waardoor hun aantal in sommige gebieden drastisch is afgenomen. Gelukkig kunnen wij de egel helpen, door onze tuin om te toveren tot een veilige en prettige plaats voor egels. Lees hieronder hoe ook jij hieraan kunt meehelpen en misschien heb jij dan binnenkort wel de familie Egel in je tuin!

Zorg voor beschutting

Egels zijn kleine, kwetsbare dieren die beschutting nodig hebben. Door voldoende planten en struiken aan te planten, geef je de egels een kans om rond te scharrelen onder de beschutting van bladeren en takken. Daarnaast kan je een egelhuisje maken of kopen, zodat ze een veilige plek hebben om in te slapen, nestelen en overwinteren. Een egelhuisje is simpel te maken door een kistje op de kop te zetten, met een opening zodat de egel erin kan kruipen. Of gebruik een kapotte bloempot, waar een egeltje onder kan kruipen. Heb je een stapel takken en bladeren in de tuin? Dan raden wij aan die te laten liggen, zodat de egeltjes hier ook lekker in kunnen ontspannen. Wil je het toch graag opruimen? Controleer dan eerst goed of er geen egels onder liggen, zodat je ze geen onnodige pijn bezorgd.

Zorg voor voedsel

Naast beschutting, hebben egels ook voedsel nodig. Je kunt egels voeren, maar het is wel belangrijk om te weten wat ze nodig hebben. Egels zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel vlees als planten eten. Ze eten onder andere insecten, slakken en rupsen, waardoor ze jouw tuin beschermen tegen deze beestjes. Maar je kunt ze ook bijvoeren met egelvoer. Dit egelvoer is een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen die een egel nodig heeft. Of geef ze gedroogde meelwormen als extra traktatie in je tuin. Je kunt dit voer los in je tuin strooien, of bijvoorbeeld in een lage schaal of egelvoerbakje leggen. Zorg er hierbij wel voor dat het voer op een beschutte plek staat, zodat de egels veilig kunnen genieten van al het lekkers.

Pas op: veel mensen denken dat brood en melk een goede optie zijn om egels te voeren. Dit is absoluut niet waar. Van brood en melk krijgen egels diarree, waardoor ze veel vocht en voedingsstoffen verliezen. Hierdoor is de kans erg groot dat de egel uiteindelijk sterft door uitdroging of ondervoeding.

Zorg voor een veilige omgeving

Egels zijn kwetsbare beestjes, die snel gewond kunnen raken of ziek kunnen worden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om scherpe voorwerpen uit je tuin te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prikkeldraad of glasscherven, waar een egel zich aan kan verwonden. Daarnaast is het belangrijk om geen gif te gebruiken om insecten te bestrijden. Dit is niet alleen schadelijk voor de egels en andere dieren, maar ook onnodig wanneer je egels in je tuin krijgt. De egels zijn namelijk een natuurlijk bestrijdingsmiddel om de slakken, rupsen en andere beestjes uit je tuin te krijgen. Als je al deze tips opvolgt dan maak je van jouw tuin een waar egelparadijs! En nu maar afwachten of de egels dit paradijs ook weten te vinden. 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.