✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Kun je vogels brood voeren?

vogels brood voeren

Tegenwoordig weten de meeste mensen wel dat het een slecht idee is om brood aan eenden te voeren, omdat te veel voeren kan leiden tot slechte voeding en ziekte. Daarnaast weet je nooit wanneer iemand de eenden al eerder gevoerd hebben in bijvoorbeeld een vijver of een park, waardoor het brood kan blijven liggen en de omgeving kan vervuilen en ander ongedierte kan aantrekken als bijvoorbeeld ratten. 

We hebben echter verschillende vragen gekregen of dit ook voor vogels geld en of je vogels brood voeren kunt. Het antwoord is dan ook niet simpel een ja of een nee. Hieronder leggen we uit waarom.

Brood is geen hoofdvoeding

Het is niet aan te raden om vogels brood te voeren als hoofdvoeding, omdat brood niet de voedingsstoffen bevat die vogels nodig hebben om gezond te blijven. Brood kan echter af en toe als traktatie worden gegeven, mits het in kleine hoeveelheden wordt gegeven en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Als je ervoor kiest om brood aan vogels te voeren, zorg er dan voor dat het in kleine stukjes is gesneden en in water is geweekt, vooral als het oud brood is. Dit helpt vogels het brood gemakkelijker te verteren. Vermijd het geven van brood met toegevoegde suikers, zout, kruiden, chocolade of noten, aangezien deze ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor vogels.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voeren van wilde vogels in het algemeen slechts af en toe moet gebeuren en dat het niet de enige bron van voedsel voor hen zou moeten zijn. Een uitgebalanceerd dieet voor vogels bestaat uit strooivoer, vruchten, insecten en ander voedsel dat in de natuur voorkomt.

Is brood ongezond voor vogels?

Brood kan ongezond zijn voor vogels omdat het niet de voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om een gezond dieet te behouden. Brood is over het algemeen rijk aan koolhydraten en arm aan eiwitten, vetten en vezels, die essentieel zijn voor de gezondheid van vogels. Wanneer vogels te veel brood eten, kunnen ze te zwaar worden en obesitas ontwikkelen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een kortere levensduur.

Daarnaast kan het geven van droog brood aan vogels hun mond en keelholte irriteren en kan het bijdragen aan verstikking. Oud brood kan ook schimmels bevatten die schadelijk kunnen zijn voor vogels en zelfs ziekten kunnen overdragen.

Kan je naast brood ook ander overgebleven eten aanbieden aan vogels?

Het voeren van keukenresten aan vogels is een gebruikelijke manier om hen te helpen hun dieet aan te vullen, en deze restjes bevatten vaak stukjes oud of oud brood en paneermeel.

Het argument is dat brood, met name witbrood, geen voedingswaarde heeft en daarom meer kwaad dan goed kan doen. En hoewel veel voorgepakte broden die in supermarkten worden gekocht, sterk bewerkt zijn en niet de ideale keuze is, kan ook dit brood een goede bron van koolhydraten die energie leveren en die ook sporen van vitaminen en mineralen bevatten.

Maar zoals elk voedsel met veel koolhydraten, zoals koekjes, chips of frietjes, kan brood een ‘junkfood’ worden als je er te veel van eet of als het geen deel uitmaakt van een uitgebalanceerd dieet. En hetzelfde geldt ook voor vogels.

Als je ervoor kiest om vogels brood te voeren in je tuin, biedt ze dan brood aan naast ander keukenafval aan, zoals bijvoorbeeld stukjes fruit, zaden, noten of kaas. Vogels in tuinen hebben ook een overvloed aan natuurlijk voedsel om uit te kiezen, waaronder insecten, zaden, bessen en ander plantaardig materiaal, dus brood zal slechts een klein deel van hun dieet uitmaken.

Welk brood kan ik vogels voeren?

De beste broden om aan vogels te voeren zijn volkorenbroden of broden met zaden en broden die weinig conserveermiddelen of andere kunstmatige ingrediënten bevatten.

Je kunt ook wat extra ingrediënten toevoegen aan een sneetje brood of een boterham maken voor vogels om ze een gezondere traktatie te geven als je de vogels brood voeren wilt. Hieronder een paar ideetjes:

Smeer een stuk brood met boter, vogelpindakaas of aardappelpuree en bestrooi het met een van de volgende ingrediënten:

Je kunt het broodje op je vogeltafel leggen of, als je het brood eerst roostert, het aan een tak van een boom of aan een vogelhuisje hangen.

Hoe kan je vogels oud brood voeren?

Als je ervoor kiest om vogels oud brood te voeren, is het belangrijk om het brood goed voor te bereiden om eventuele gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Hier zijn enkele tips om oud brood op een veilige manier aan vogels te voeren:

  1. Verwijder eventuele schimmel of beschimmelde delen van het brood. Schimmel op brood kan gevaarlijk zijn voor vogels en kan hen ziek maken.
  2. Week het brood in water voordat je het aan de vogels geeft. Droog brood kan de mond en keel van de vogels irriteren en kan zelfs bijdragen aan verstikking. Door het brood eerst in water te weken, wordt het zachter en gemakkelijker verteerbaar.
  3. Snijd het brood in kleine stukjes of maak er kruimels van. Op deze manier kunnen de vogels het brood gemakkelijker oppikken en opeten.
  4. Geef niet te veel brood tegelijkertijd. Hoewel brood een traktatie kan zijn, is het niet de beste voeding voor vogels. Geef vogels daarom niet te veel oud brood tegelijkertijd en wissel het af met andere voedingsmiddelen die geschikt zijn voor vogels.
  5. Bied geen oud brood aan als het de enige voedselbron is. Zoals eerder vermeld, bevat brood niet alle voedingsstoffen die vogels nodig hebben om gezond te blijven. Het moet daarom worden aangeboden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, samen met andere voedingsmiddelen zoals zaden, fruit en insecten.

Conclusie

Hoewel het prima is om vogels brood te voeren, moet je het niet regelmatig aanbieden en zeker niet in grote hoeveelheden . Brood is wat bekend staat als een ‘vulmiddel’, wat betekent dat vogels het kunnen eten totdat ze verzadigd zijn en geen ruimte laten voor ander voedsel dat betere voedingsvoordelen heeft. 

Zie het als een lekkernij waar ze af en toe van kunnen genieten als onderdeel van een gevarieerde voeding. 

Onthoud ook dat het belangrijk is om vogels niet te veel te voeren, omdat dit ervoor kan zorgen dat ze afhankelijk worden van menselijke voeding in plaats van het vinden van hun eigen voedsel in de natuur. Het voeren van vogels moet daarom spaarzaam en verantwoordelijk worden gedaan.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.