✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Koop een nestkastje om lentevogels te verwelkomen

nestkastje

Met de komst van de lente ontwaken de vogels uit hun winterse rust en beginnen ze aan hun zoektocht naar een geschikte nestplaats. Het aanbieden van een nestkast kan een belangrijke rol spelen in het aantrekken van vogels naar de tuin en het bevorderen van hun broedsucces. In dit artikel bespreken we waarom het kopen van een nestkast een goede keuze is om lentevogels te verwelkomen, welke soorten vogels er gebruik van maken en waar je op moet letten bij het kopen en plaatsen van een nestkast. Lees verder om te ontdekken hoe je deze prachtige dieren kunt helpen en kunt genieten van hun aanwezigheid in je eigen achtertuin.

Waarom vogels nestkasten nodig hebben

Vogels hebben nestkasten nodig omdat er vaak niet genoeg natuurlijke holtes zijn in dode bomen, oude gebouwen en andere natuurlijke structuren waar ze hun nesten kunnen bouwen. Oude bomen worden vaak gekapt om plaats te maken voor nieuwe boomgroei of commerciële ontwikkeling, en veel oude, gebarsten gebouwen worden gerenoveerd. 

Nestkasten bieden vogels een alternatief om een veilige plek te vinden om te broeden en hun jongen groot te brengen. Door nestkasten op te hangen, kunnen vogels beschermd worden tegen roofdieren en barre weersomstandigheden, wat hun overlevingskansen vergroot.

Welke vogels maken gebruik van nestkasten?

In Nederland zijn de meest voorkomende vogelsoorten die nestkasten gebruiken de koolmees, de pimpelmees, de ringmus, de huismus, de spreeuw, de boomklever en de bonte vliegenvanger. Het is belangrijk om te weten welke vogelsoorten in jouw omgeving voorkomen en welke soorten nestkasten het meest geschikt zijn voor deze vogels. Door het aanbieden van geschikte nestkasten kun je de kans vergroten dat vogels zich in jouw tuin of omgeving zullen vestigen en hun jongen zullen grootbrengen.

tuinvogelvoer

Waar kun je een nestkast het beste plaatsen?

Het is belangrijk om een nestkast op de juiste plaats te hangen, zodat de vogels zich er veilig en comfortabel voelen en de kans op succesvol broeden wordt vergroot. Hier zijn enkele tips voor het plaatsen van een nestkast:

Denk aan de hoogte

Hang de nestkast op een hoogte van minimaal 2,5 meter, zodat katten er niet bij kunnen. Vogels voelen zich veiliger op een hogere plek.

Beschutting en zonlicht

Plaats de nestkast op een beschutte plek, uit de wind en regen. Richting het oosten of zuidoosten is een goede plek, omdat de kast dan niet teveel opwarmt door de zon. Een beetje ochtendzon is goed om de kast op te warmen, maar teveel zonlicht kan de eieren of jonge vogels beschadigen.Hang de nestkast op een rustige plek, waar niet teveel mensen of dieren langskomen. Een rustige hoek van de tuin of een afgelegen plek in het bos is geschikt.

Kan je vogels bijvoeren in een nestkast?

Het is niet aan te raden om vogels bij te voeren in een nestkast, omdat het kan bederven en ziektes kan veroorzaken. Als je ervoor kiest om vogels bij te voeren, plaats dan het voedsel niet in de nestkast, maar op een geschikte voederplaats in de buurt van de nestkast. Let erop dat je geschikt voedsel gebruikt, zoals pindakaas vogels, tuinvogelvoer, noten, fruit meelwormen, of black soldier fly meelwormen. Vermijd brood en ander menselijk voedsel dat niet geschikt is voor vogels. 

meelwormen

Waar moet je op letten bij het kopen van een nestkast?

Wil jij graag dat jouw tuin of balkon een thuis wordt voor vogels? Overweeg dan om een nestkast te kopen. Hieronder vind je een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nestkast.

Geschikte grootte

Allereerst is het belangrijk om te letten op de grootte van de nestkast. Niet alle vogels hebben dezelfde grootte en dezelfde behoefte aan ruimte. Zorg er daarom voor dat je een nestkast koopt die geschikt is voor de vogelsoorten in jouw omgeving. In het algemeen geldt dat een nestkast met een vlieggat van 28 mm geschikt is voor kleine zangvogels zoals de pimpelmees en de koolmees. Een nestkast met een vlieggat van 32 mm is geschikt voor middelgrote vogels zoals de bonte vliegenvanger.

Materiaal

Ook het materiaal van de nestkast is belangrijk. Nestkasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, kunststof en keramiek. Hout is het meest gangbare materiaal, omdat het zorgt voor een natuurlijke uitstraling en het isoleert goed. Let er wel op dat het hout niet behandeld is met giftige stoffen en dat het duurzaam geproduceerd is. Kunststof is een goedkoop alternatief voor hout, maar heeft als nadeel dat het minder goed isoleert en minder natuurlijk oogt. Keramiek is duurzaam, maar ook prijziger en minder isolerend dan hout.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.