✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Hoe richt je een vogelvriendelijke voortuin in?

Hoe richt je een vogelvriendelijke voortuin in?

Als we het over vogels in de tuin hebben, denk je mogelijk direct aan de achtertuin. Logisch ook, aangezien de achtertuin vaak ‘de belangrijkste soort tuin’ is. Maar, de kans is groot dat je bij je woning ook nog met een voortuin te maken hebt.

In de afgelopen jaren zijn de voortuinen steeds belangrijker geworden. Dit is onder meer te zien aan de meubels in sommige voortuinen. Bij sommige huizen is dit gewoonweg de belangrijkste tuin geworden.

Wist je dat het ook mogelijk is om van je voortuin een vogelparadijsje te maken? De manier waarop je dit het beste kunt doen, leggen we je hieronder graag uit.

Je hebt geen hele grote tuin voor vogels nodig

Heb je een voortuin van bijvoorbeeld 3 bij 4 meter? Dan denk je wellicht dat er onvoldoende ruimte voor vogels is. Dat is echter een verkeerde gedachte; vogels hebben echt niet al te veel ruimte nodig.

Zelfs als je een hele kleine tuin hebt, kun je deze aantrekkelijk maken voor vogels. De afmetingen doen er niet toe, maar wel de manier waarop je de tuin inricht. Voor het inrichten van een kleine tuin vind je hieronder de beste tips.

Tip 1: plaats bomen in de voortuin

Het eerste advies is om bepaalde bomen in je voortuin te plaatsen. Het gaat hierbij om zogeheten lei-fruitbomen. Dit zijn bomen waar bijvoorbeeld appels, pruimen, kersen, peren, abrikozen, perziken en nectarines aan groeien.

Door deze bomen in je voortuin te plaatsen, geniet je in het voorjaar van veel leven in je tuin. Dit is te danken aan de bloemetjes en het fruit aan de bomen, maar ook aan de komst van veel insecten en vogels. Meerdere soorten vogels zijn maar al te dol op zulke bomen.

Dit komt onder meer door de vorm van de bomen. De bomen hebben horizontale takken, maar deze takken nemen niet al te veel ruimte in beslag. Zelfs als je een kleinere tuin hebt, passen deze bomen dus perfect in je tuin. En reken er maar op dat je met deze bomen de nodige vogels naar je tuin toetrekt.

Tip 2: kies voor kleur in de voortuin

Het is hoe dan ook aan te raden om in je tuin voor de nodige kleur te kiezen. Dit doe je het beste in de achtertuin én in de voortuin. Je geniet hiermee niet alleen van vrolijkheid, maar ook van veel insecten. Onder meer bijen, hommels en vlinders komen maar al te graag naar de gekleurde bloemetjes en plantjes toe.

En weet je wat er gebeurt als er insecten in je tuin leven? Dan komen hier automatisch vogels op af. Door voor veel kleur in de voortuin te zorgen, lok je dus vogels naar je tuin toe. Vanuit je woonkamer kun je vervolgens genieten van de prachtige vogels in je tuin. Mogelijk is het leuk om een verrekijker te kopen, zodat je de vogels ook van dichtbij kunt bekijken. Zonder dat je ze hierbij stoort of lastig valt.

Tip 3: zorg voor beschutte plekken in de tuin

Veel vogelsoorten geven de voorkeur aan een beschut plekje. Een plekje waar ze niet opvallen, waar ze tot rust kunnen komen en waar ze lekker kunnen eten. Heb je een ruime voortuin die vrij leeg is? Dan trekt dit dus geen vogels aan. Je hebt voor vogels echt een voortuin met beschutte plekken nodig.

Hierbij is het ook erg wenselijk dat er in de tuin meerdere schaduwplekken aanwezig zijn. In de schaduw is het voor vogels heerlijk vertoeven, zéker in de zomermaanden. Als je voor bijvoorbeeld meerdere lei-fruitbomen kiest, creëer je automatisch schaduw in de voortuin. Erg fijn voor de vogeltjes.

Tip 4: onderhoud de voortuin het gehele jaar door

Sommige mensen hebben er een handje van om de tuin in het najaar te laten verslonzen. Geldt dit ook voor jou? Onwijs zonde, aangezien je ook in het najaar en in de winter van je fraaie voortuin kunt genieten. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de vogels. In de winterperiode hebben vogels al helemaal behoefte aan een fijne plek waar ze kunnen overleven:

  • Ze kunnen hier tot rust komen. In de winterperiode zijn veel vogels een stuk minder actief. Actief zijn kost immers energie en juist in de wintermaanden hebben vogels minder energie.
  • Vogels zijn op zoek naar voer. Ook in de winterperiode zijn vogels op zoek naar voldoende voer. Dit voer hebben de vogels nodig om tijdens de winterperiode op te kunnen warmen. Om de lichaamstemperatuur op peil te houden, hebben vogels gewoonweg veel energie nodig. En deze energie halen de vogels uit voer.

Met andere woorden: ook in de winter zou je voldoende voer in je tuin op moeten hangen. Doe dit uiteraard ook in de lente, de zomer en in het najaar. Gedurende het gehele jaar hebben vogels behoefte aan voer.

Tip 5: kies voor bodembedekkers en hogere planten

Verder is het advies om voor hogere planten in de tuin te kiezen. Deze hogere planten zorgen voor de gewenste beschutting en trekken veel insecten aan. De insecten die op deze planten af komen, worden vervolgens opgegeten door de vogels. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld minder vetbollen, meelworm en ander strooivoer in de tuin op te hangen of te strooien.

Daarnaast is het advies om in de tuin voor bodembedekkers te kiezen. De bodembedekkers groeien fraai en zorgen ervoor dat je minder last van onkruid hebt. Je tuin blijft hierdoor een stuk fraaier en je hoeft minder tijd aan het tuinieren te besteden. Wat wil je nog meer?

Bijkomend advies: zet de planten zo dicht mogelijk op elkaar. De planten moeten uiteraard niet door elkaar heen groeien, maar je moet wel zoveel mogelijk beschutte plekken in je voortuin creëren. Dat doe je op een simpele manier door de planten dicht tegen elkaar aan te zetten.

Tip 6: hang voldoende water in de voortuin op

Tot slot is het aan te raden om voldoende water in de voortuin op te hangen. Dit water drinken vogels op, maar wordt ook gebruikt om in te badderen. Kijk daarom of je een voederhuisje met drinkbak in je tuin op kunt hangen.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.