✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Hoe hou je vogels in je tuin?

tips voor vogels in je tuin houden

Merk je op dat er regelmatig vogeltjes in je tuin zitten? Ontzettend leuk! Vogels brengen leven met zich mee, zijn prachtige diertjes om naar te kijken en zorgen soms voor prachtig geluid. Dit zijn stuk voor stuk redenen om vogels zoveel mogelijk in je tuin te houden.

Maar, hoe doe je dit nou? Dit is een vrij makkelijke vraag die gesteld kan worden, maar waarop lastig een antwoord gegeven kan worden. Het is namelijk niet zo dat je maar op één manier je vogels in de tuin kunt houden.

Om de vogels in je tuin te houden, is het advies om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips bouw je een hechte band met de vogels in de tuin op.

Tip 1: zorg voor voldoende voer in de tuin

Het is hoe dan ook aan te raden om voor voldoende voer in de tuin te zorgen. Net zoals een mens heeft een vogel namelijk ook voedsel nodig. Om wat voor soort voedsel dit moet gaan, verschilt van soort tot vogel. Je zou daarom eerst moeten achterhalen wat voor vogelsoorten zich precies in je tuin bevinden.

In onze webshop vind je in ieder geval voldoende soorten vogelvoer. Zo kun je kiezen voor vetbollen, voor ‘normaal’ vogelvoer, voor zadenmixen, voor strooivoer, voor lekkere pindakaasballetjes of voor black soldier fly meelwormen.

Deze opsomming laat één ding duidelijk zijn: vogels zijn gek op veel verschillende soorten voer. Het is daarom interessant om meerdere soorten vogelvoer in je tuin op te hangen. Des te meer soorten vogelvoer je in je tuin ophangt, des te groter de kans is dat meerdere vogels naar je tuin toekomen. En daar blijven.

Tip 2: hang het voer het gehele jaar op

Veel mensen hebben de neiging om vogelvoer alleen in de zomer op te hangen. Op zich een logische gedachtegang, maar het advies is om deze gedachtegang niet op te volgen. Met name in de winterperiode hebben vogels namelijk behoefte aan voldoende voer.

Hoe dit komt? Dit heeft te maken met de weersomstandigheden in de winter. Aangezien het in deze periode relatief koud is, hebben vogels veel voer nodig. Om de koude wintermaanden te kunnen overleven, hebben vogels veel energie nodig. Deze energie halen vogels uit voeding; zorg er daarom voor dat je óók in de winter voldoende vogelvoer in de tuin hebt.

Tip 3: leg het voer op de juiste plek

Het vogelvoer moet je op de juiste plek in de tuin neerleggen of ophangen. Waar je dit precies moet doen, hangt van het soort voer af. Bekijk daarom per soort vogelvoer waar je dit het beste op kunt hangen of neer kunt leggen.

Wil je hier meer informatie over? Dan is het aan te raden om onze website op je gemakje te raadplegen. In onze webshop bespreken wij namelijk per soort vogelvoer wat de beste locatie is. Neem dit aandachtig door en volg onze tips op. Je weet dan in ieder geval zeker dat de vogels het voer weten te vinden.

Tip 4: zorg ook voor voldoende water

Vogels hebben niet alleen aan voer behoefte, maar ook aan water. Vogels hebben dit water om twee redenen nodig:

  • Voor de hydratatie: dat een vogel moet drinken, is vergelijkbaar met het feit dat mensen moeten drinken. Hang daarom voldoende water in je tuin op.
  • Om te badderen: vogels badderen graag in het water. Dit is goed voor hun lichaamstemperatuur en het is de manier waarop vogels zich wassen.

Tip 5: pas het voer aan op het soort vogel

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, is het belangrijk dat je het voer aanpast op het soort vogel. Heb je bijvoorbeeld een mees in je tuin? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld vetbollen, zonnepitten of pindablokken. Heb je echter een mus, vink of groenling in de tuin? Dan kun je het beste voor zonnepitten, premium pinda’s, voedertafelmix of onkruidzaden kiezen.

Dit zijn uiteraard slechts twee voorbeelden van vogels die je in je tuin kunt hebben. Voor het overzicht hebben we daarom meerdere soorten vogels voor je op een rijtje gezet:

  • Merel, koperwiek, kramsvogel, spreeuw en zanglijster: krenten en rozijnen, bessen, broodkruimels en voedertafelmix.
  • Winterkoning, heggenmus en roodborst: meelwormen, voedertafelmix, havermout en broodkruimels.
  • Specht, boomkruiper en boomklever: ongezouten pinda’s, vetbollen, pindablokken en zonnepitten.

Niet alleen het soort voer is van belang, mar dus ook de plek waar je het voer neerlegt of ophangt. Voor een mees is het bijvoorbeeld fijn als je het voer in een boom ophangt of in een voederhuisje legt. Een merel heeft het liefste dat het voer op de grond ligt, bij voorkeur op een beschutte plek.

Tip 6: kijk ook eens naar vogelpindakaas

Een ware trend van de afgelopen jaren is het geven van vogelpindakaas aan vogels. Het belangrijkste hierbij is dat het om speciale vogelpindakaas gaat. Deze pindakaas heeft een andere samenstelling dan ‘mensen pindakaas’, waardoor je specifiek voor vogelpindakaas zou moeten kiezen.

Belangrijk voordeel van vogelpindakaas is dat deze pindakaas geen zouten bevatten. Of beter gezegd: er zitten geen toegevoegde zouten in. Door het gebrek aan toegevoegde zouten is vogelpindakaas een stuk gezonder/beter voor vogels.

Tip 7: zorg voor beschutte plekken in de tuin

Sommige vogels zijn dol op open plekken, terwijl andere vogels aan beschutte plekken de voorkeur geven. Over het algemeen is het daarom belangrijk dat je in je tuin voor beschutte plekken zorgt. Deze plekken moeten in de schaduw liggen en moeten dichtbegroeid zijn.

Tip 8: laat de vogels met rust

Het is uiteraard een prachtig schouwspel om naar vogels in je tuin te kijken. Hier is op zich niks mis mee, maar doe dit bij voorkeur van een afstand. Als je te dicht bij de vogels komt, bestaat de kans dat ze wegvliegen. Je doet er daarom verstandig aan om de vogels zoveel mogelijk met rust te laten.

Bonustip: kijk eens of je thuis nog een verrekijker hebt liggen. Vanuit je woonkamer kun je met deze verrekijker inzoomen op de mooie vogels in je tuin. Mogelijk ontwikkel je hier wel een nieuwe hobby mee!

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.