✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf ā‚¬35

Zeldzame bezoekers: zes exotische vogels die je mogelijk in je tuin kunt tegenkomen

tuinvogelvoer

Zeldzame bezoekers: zes exotische vogels die je mogelijk in je tuin kunt tegenkomen

Het observeren van vogels in je tuin is altijd een plezierige activiteit, maar soms krijg je de kans om een speciale traktatie te ervaren – het zien van exotische vogels die normaal gesproken niet in je omgeving voorkomen. In dit artikel beschrijven we enkele van de zeldzame bezoekers die je mogelijk in je tuin kunt tegenkomen, wat ze eten, hoe je ze kunt aantrekken, en waar je naar moet uitkijken.

De IJsvogel

De ijsvogel staat bekend om zijn dieet van vis. Ze zijn uitstekende vissers en jagen voornamelijk op kleine visjes, zoals stekelbaarsjes en jonge voorns. Als je geluk hebt en een ijsvogel in je tuin ziet, kun je overwegen om een visvijver of een ondiepe waterpartij met vissen aan te leggen. Dit biedt de ijsvogels een natuurlijke voedselbron in je tuin.

De Bijeneter

Zoals de naam al doet vermoeden, voeden bijeneters zich voornamelijk met insecten, waaronder bijen, hommels, vlinders en kevers. Om bijeneters aan te trekken, kun je zorgen voor een tuin vol bloeiende planten die insecten aantrekken, zoals vlinderstruiken, lavendel en klaprozen. Het aanbieden van een insectenhotel kan ook nuttig zijn, omdat dit een veilige schuilplaats biedt voor insecten, wat op zijn beurt bijeneters aantrekt.

tuinvogels

De Europese Hop

De Europese hop voedt zich hoofdzakelijk met insecten, zoals vlinders, kevers en sprinkhanen. Het creƫren van een vogelvriendelijke tuin met een verscheidenheid aan insecten en andere ongewervelde dieren zal deze vogel aanmoedigen om je tuin te bezoeken. Het laten staan van dode boomstammen of het plaatsen van nestkastjes kan ook helpen bij het aantrekken van de Europese hop.

De Grote Gele Kwikstaart

De grote gele kwikstaart voedt zich voornamelijk met insecten, waaronder muggen, vliegen, libellen en waterkevers. Het hebben van een tuin met een water voorziening, zoals een vijver of een beekje, biedt niet alleen drinkwater voor de vogels, maar trekt ook insecten aan. Door het creƫren van een insectvriendelijke omgeving met bloemen en planten die nectar en zaden bieden, kun je de grote gele kwikstaart ook aanmoedigen om je tuin te bezoeken.

De Grauwe Klauwier

De grauwe klauwier voedt zich hoofdzakelijk met kleine gewervelde dieren, zoals muizen, hagedissen, grote insecten en kleine vogels. Het is belangrijk op te merken dat deze vogels roofdieren zijn en zelf hun prooien vangen. Ze hebben geen extra voedselvoorziening nodig, maar het aanbieden van voldoende dekking, zoals dichte struiken of heggen, kan hen een geschikte plek bieden om prooien te bespieden en te vangen.

meelwormen
De Ortolaan

De ortolaan is een zaadetende vogel die ook insecten opneemt als aanvulling op zijn dieet. Ze voeden zich graag met zaden, granen en bessen. Om ortolanen aan te trekken, kun je vogelvoederhuisjes in je tuin plaatsen met een tuinvogelvoer als bijvoorbeeld zonnebloempitten, of meelwormen. Het is belangrijk om te zorgen voor vers voedsel en regelmatig bij te vullen om hun aanwezigheid te stimuleren. Daarnaast kun je bessenstruiken zoals vlierbessen, meidoorn en braamstruiken planten om een natuurlijke voedselbron te bieden voor de ortolanen.

Voedselbronnen van exotische vogels

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat sommige zeldzame vogels een gevarieerd dieet hebben en niet alleen afhankelijk zijn van ƩƩn voedselbron. Het is daarom gunstig om een gevarieerde en natuurlijke omgeving in je tuin te creƫren. Dit kan worden bereikt door een mix van inheemse planten aan te planten die zowel zaden als insecten aantrekken. Bloeiende planten zoals zonnebloemen, duizendblad en korenbloemen trekken insecten aan, terwijl planten zoals klimop en vogelkers, bessen en zaden produceren.

Bijvoeren van exotische vogels

Het bijvoeren van exotische vogels moet echter met zorg worden gedaan. Het is belangrijk om alleen voedsel van hoge kwaliteit te gebruiken dat geschikt is voor vogels. Denk hierbij aan black soldier fly meelwormen of strooivoer. Vermijd het gebruik van zout, gekruid voedsel, brood en melk, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor vogels. Zorg er ook voor dat de vogelvoederhuisjes schoon worden gehouden om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat bijvoeren een aanvulling moet zijn op het natuurlijke voedselaanbod en geen vervanging ervan. Zorg ervoor dat je tuin ook andere elementen biedt die vogels nodig hebben, zoals beschutting, nestgelegenheid en schoon water. Door een vogelvriendelijke omgeving te creƫren met een gevarieerd voedselaanbod, zullen zeldzame exotische vogels zoals de ortolaan worden aangemoedigd om je tuin te bezoeken en er te blijven.

Het observeren van zeldzame exotische vogels in je eigen tuin kan een opwindende en lonende ervaring zijn. Door het bieden van geschikt voedsel en een gastvrije omgeving kun je een waar paradijs creƫren voor deze prachtige vogels om van te genieten.

 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.