✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat mogen kippen eten? Een complete handleiding

kippenvoer

Wist je dat kippen gemiddeld 156 eieren per jaar kunnen leggen? Deze indrukwekkende prestatie laat zien hoe belangrijk de voeding van deze veelzijdige dieren is. Kippen zijn alleseters en kunnen een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten, zowel plantaardige als dierlijke producten. Ze hebben specifieke voedingsbehoeften zoals eiwitten voor vedergroei en eiproductie, koolhydraten als energiebron en mineralen en vitaminen voor een gezonde groei

Het voeren van kippen gaat verder dan het simpelweg beschikbaar stellen van wat korrels of links en rechts wat graan. Wie kippen thuis heeft, wil hen natuurlijk voorzien van een gebalanceerd dieet dat niet alleen bijdraagt aan hun algemene gezondheid, maar ook aan hun vermogen om eieren van goede kwaliteit te leggen. 

Maar wat mogen jouw kippen precies wel en niet eten? En nog belangrijker, wat moeten we absoluut vermijden in hun voeding? Het voedsel dat we aan onze gevederde vrienden geven, moet rijk zijn aan voedingsstoffen en hen voorzien van alle noodzakelijke vitamines en mineralen als calcium. 

In deze handleiding duiken we dieper in de wereld van kippenvoer. We verkennen de beste voedingsbronnen voor kippen, alsook de verrassende tafelresten die veilig gedeeld kunnen worden. Daarnaast bespreken we ook voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn en daarom vermeden moeten worden. Zo creëren we samen een optimale voedingsbasis voor onze kippen. 

Wat mogen kippen niet eten?

Wat mogen kippen niet eten? Het is belangrijk om te weten welk voedsel je kippen moeten vermijden om hun gezondheid te beschermen. Enkele voedingsmiddelen die je moet vermijden zijn chocolade, avocado’s, ui en knoflook. Deze voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor kippen en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is ook belangrijk om op te passen met schadelijke planten zoals lelies, azalea’s en oleander, omdat deze giftig zijn voor kippen. Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot veilig en gezond voedsel om hun welzijn te waarborgen.

Voedsel om te vermijden        

Voedsel om te vermijden bij kippen zijn onder andere chocolade, avocado’s, ui en knoflook. Deze voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor kippen en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook schadelijke planten zoals lelies, azalea’s en oleander moeten vermeden worden, omdat deze giftig zijn voor kippen. Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot veilig en gezond voedsel om hun welzijn te waarborgen.

Schadelijke voedingsmiddelen voor kippen        

Schadelijke voedingsmiddelen voor kippen zijn onder andere chocolade, avocado’s, ui en knoflook. Deze voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor kippen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook schadelijke planten zoals lelies, azalea’s en oleander moeten vermeden worden omdat deze giftig zijn voor kippen. Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot veilig en gezond voedsel om hun welzijn te waarborgen.

Giftige planten voor kippen  

Giftige planten kunnen gevaarlijk zijn voor kippen en moeten vermeden worden. Enkele giftige planten voor kippen zijn lelies, azalea’s en oleander. Deze planten bevatten stoffen die giftig zijn als ze door kippen worden gegeten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kippen geen toegang hebben tot deze planten om hun gezondheid en welzijn te beschermen.

wat mogen kippen eten

Wat mogen kippen wel eten?

Kippen hebben een gevarieerd dieet nodig om gezond te blijven. Ze kunnen groenten, fruit, granen, zaden en eiwitrijk voedsel eten. Aanvulling met calciumrijke bronnen draagt bij aan de gezondheid van hun krop. Groenten zoals sla, wortelen en komkommers zijn geschikt voor kippen. Ook fruit zoals appels, bessen en watermeloen zijn veilig voor kippen om te eten. Kippenvoer en granen zoals tarwe en maïs kunnen aan hun voeding worden toegevoegd, evenals zaden zoals zonnebloempitten. Eiwitrijk voedsel zoals meelwormen en vis kan ook aan het dieet van kippen worden toegevoegd.

Etensresten aan kippen voeren

Welke keukenrestjes zijn niet geschikt voor je kip? Het is belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, zoals gekruid eten, chocolade, uien en knoflook. Daarnaast moet je oppassen met zuivelproducten en vet voedsel. Geef je kip ook geen rauwe aardappelen, omdat deze giftig kunnen zijn. Zorg er altijd voor dat het voedsel vers is en geen schimmel bevat.

Mag je een kip keukenafval geven?

Ja, je kunt kippen keukenafval geven, maar het is belangrijk om bepaalde dingen in gedachten te houden en ervoor zorgen dat tafelrestjes die ze mogen eten veilig zijn. Zorg ervoor dat het voedsel vers is en niet beschimmeld is. Vermijd gekruid eten, chocolade, uien, knoflook, zuivelproducten en vet voedsel. Rauwe aardappelen zijn ook giftig voor kippen. Geef je kip alleen restjes die veilig zijn en geen schadelijke effecten kunnen hebben op hun gezondheid.

Welk keukenafval kan je zonder problemen aan je kippen geven?

Je kunt je kippen zonder problemen keukenafval geven, zolang je ervoor zorgt dat het veilig is en geen schadelijke stoffen bevat. Geschikt keukenafval voor kippen omvat groente- en fruitschillen, restjes ongekruid vlees of vis, gekookte rijst of pasta, oud brood en granen. Zorg er wel voor dat het voedsel vers is en niet bedorven.

Met onderstaande lijst aan keukenrestjes maak je (bijna) elke kip happy. 

Met onderstaande lijst aan keukenrestjes maak je (bijna) elke kip happy. Hou er wel rekening mee dat iedere kip zo haar voorkeuren heeft. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je veilig aan je kippen kunt geven:

  • groente- en fruitschillen
  • restjes ongekruid vlees of vis,
  • gekookte rijst of pasta
  • oud brood en granen.

Zorg ervoor dat het voedsel altijd vers is en niet bedorven.

Voeding voor een volwassen kip

Een volwassen kip heeft een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je kipgrit en maagkiezel krijgt, dit helpt bij de spijsvertering. Biedt ook ruwvoer aan, zoals hooi of gras, om hun darmen gezond te houden. Geef ze geschikte groenten zoals wortelen, pompoenen en sla, evenals gezonde fruitopties zoals appels en bessen. Zaden en granen zoals tarwe en maïs zijn goede toevoegingen aan hun voeding. Eiwitrijke voeding is ook belangrijk, dus geef ze bronnen zoals meelwormen of zonnebloempitten. Een evenwichtig dieet zal je kippen gelukkig en gezond houden.

Grit en maagkiezel

Grit en maagkiezel zijn essentieel voor de spijsvertering van kippen. Grit, zoals fijngemalen steentjes, helpt bij het malen van voedsel in de spiermaag van de kip. Maagkiezel, daarentegen, draagt bij aan het vermalen van voer in de kliermaag. Zorg ervoor dat je altijd grit en maagkiezel beschikbaar stelt voor je kippen, zodat ze hun voedsel goed kunnen verwerken.

Ruwvoer voor kippen

Ruwvoer voor kippen, zoals gras en bladeren, is een belangrijk onderdeel van hun dieet. Het zorgt voor vezels en stimuleert de spijsvertering. Geef ruwvoer aan je kippen, maar wel met mate. Zorg ervoor dat ze voldoende kippenvoer met een hoge voedingswaarde binnen krijgen. Je kunt ruwvoer aanbieden door bijvoorbeeld vers gras in het kippenhok te leggen of door groente- en fruitresten te geven. Zorg ervoor dat het ruwvoer schoon is en vrij van bestrijdingsmiddelen. Soorten ruwvoer die geschikt zijn voor kippen zijn onder andere paardenbloemen, klaver en brandnetels.

kippen

Groenten en fruit voor kippen

Kippen zijn niet alleen bekend om hun eieren en gezellig gescharrel in de tuin, maar ook om hun veelzijdige dieet. Naast hun gebruikelijke granen, kunnen kippen ook genieten van een breed scala aan groenten en fruit. Dit kan niet alleen helpen om hun voeding te verrijken en hen gezond te houden, maar biedt ook interessante variatie in hun dagelijkse maaltijden. Het is echter belangrijk te weten welke groenten en fruit geschikt zijn voor kippen, aangezien niet alles wat mensen kunnen eten ook veilig is voor hen. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs schadelijk zijn. Het aanbieden van groenten en fruit aan kippen kan een geweldige manier zijn om voedselafval te verminderen en tegelijkertijd uw kippen een plezier te doen. 

Geschikte groenten voor kippen

Kippen kunnen genieten van een verscheidenheid aan groenten, waaronder sla, spinazie, wortels, courgette en komkommer. Zorg ervoor dat de groenten goed gewassen en in kleine stukjes gesneden zijn voordat je ze aan de kippen geeft. Dit zal het eenvoudiger maken voor hen om te eten. Groenten zijn een goede bron van voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan een gezond dieet voor kippen.

Geschikte groenten voor kippen

Enkele geschikte groenten voor kippen zijn sla, spinazie, wortels, courgette en komkommer. Zorg ervoor dat je de groenten goed wast en in kleine stukjes snijdt voordat je ze aan de kippen geeft. Dit maakt het makkelijker voor hen om te eten. Groenten zijn een goede bron van voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan een gezond dieet voor kippen.

Gezonde fruit opties voor kippen

Enkele gezonde fruit opties voor kippen zijn appels, peren, bessen en watermeloen. Zorg ervoor dat je het fruit in kleine stukjes snijdt voordat je het aan de kippen geeft. Fruit is een goede bron van vitaminen en kan bijdragen aan een uitgebalanceerd dieet voor kippen. Vergeet niet om fruit in beperkte hoeveelheden te geven, omdat te veel suiker schadelijk kan zijn voor kippen.

Granen en zaden voor kippen

Granen en zaden zijn belangrijke voedingsmiddelen voor kippen, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels. Enkele veilige graansoorten voor kippen zijn maïs, tarwe, gerst en haver. Deze kunnen in hun geheel of gemalen worden gevoerd. Zorg ervoor dat je de granen en zaden schoonmaakt voordat je ze aan de kippen geeft. Biedt ze ook in matige hoeveelheden aan om overvoeding te voorkomen.

Veilige graansoorten voor kippen

Veilige graansoorten voor kippen zijn maïs, tarwe, gerst en haver, die deel uitmaken van hun normale voer. Deze granen bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels. Je kunt ze aan de kippen voeren in hun geheel of gemalen vorm. Zorg ervoor dat je de granen schoonmaakt voordat je ze geeft en bied ze met mate aan om overvoeding te voorkomen. Granen zijn een essentieel onderdeel van het dieet van kippen en dragen bij aan hun gezondheid en welzijn.

Voedzame zaden voor kippen

Zaden zijn een voedzame aanvulling op het dieet van kippen, wat een positief effect op de gezondheid heeft. Ze zijn rijk aan eiwitten, vetten en voedingsvezels. Kippen kunnen genieten van zaden zoals zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad. Deze kunnen worden gegeven als snacks of toegevoegd aan het voer van de kippen. Zorg ervoor dat je de zaden schoonmaakt en in kleine hoeveelheden geeft om overconsumptie te voorkomen. Voedzame zaden dragen bij aan de gezondheid en vitaliteit van je kippen.

kippen eten

Eiwitrijke voeding voor kippen

Eiwitrijke voeding is essentieel voor de gezondheid van kippen en hun productiviteit. Zorg ervoor dat het voer van je kippen voldoende eiwit bevat, zoals soja, vismeel en insecten. Je kunt ook overwegen om kippeneieren terug te geven aan de kippen, omdat ze rijk zijn aan eiwitten. Het is belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen eiwitrijk voedsel en andere voedingsstoffen voor een uitgebalanceerd dieet voor je kippen.

Bronnen van eiwit voor kippen

Eiwit is essentieel voor de gezondheid en groei van kippen. Er zijn verschillende bronnen van eiwitten die geschikt zijn voor kippen, zoals soja, vismeel, insecten en kippeneieren. Deze voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd aan het dieet van kippen om ervoor te zorgen dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Door te zorgen voor een evenwichtige voeding met voldoende eiwit, kunnen kippen gezond blijven en hun productiviteit behouden.

Belang van eiwitten in het dieet van kippen

Eiwitten zijn essentieel in het dieet van kippen. Ze spelen een cruciale rol bij de groei en gezondheid van de dieren. Door ervoor te zorgen dat kippen voldoende eiwitten binnenkrijgen, kunnen ze hun productiviteit behouden en gezond blijven. Een evenwichtige voeding met voldoende eiwitbronnen zoals soja, vismeel, insecten en kippeneieren is daarom van groot belang voor kippen.

Conclusie

De voeding van kippen is essentieel voor hun groei en gezondheid. Door een evenwichtige voeding te geven, kunnen kippen optimaal presteren en gezond blijven. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende eiwitten, granen, groenten en fruit in het dieet van kippen. Daarnaast moeten giftige planten en schadelijke voedingsmiddelen vermeden worden. Grit en maagkiezel zijn nodig voor de spijsvertering van kippen. Met deze juiste voeding kunnen kippen gelukkig en gezond leven.

Waarom evenwichtige voeding voor kippen belangrijk is

Een evenwichtige voeding is essentieel voor kippen omdat het hun groei en gezondheid bevordert. Door de juiste voedingsstoffen te geven, kunnen kippen optimaal presteren en een sterk immuunsysteem hebben. Een gebalanceerd dieet helpt bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht, bevordert de eierproductie en zorgt voor sterke botten en veren. Het is belangrijk om kippen voldoende eiwitten, granen, groenten en fruit te geven, en giftige planten en schadelijke voedingsmiddelen te vermijden. Met de juiste voeding kunnen kippen gelukkig en gezond leven.

Bij vogelvoerkopen.nl vindt je niet alleen hoogwaardig kippenvoer, maar ook als je op zoek bent naar gedroogde meelwormen voor je kippen of andere soorten tuinvogelvoer als vogelpindakaas meelwormen, strooivoer, vetbollen of pindaslingers kun je bij ons terecht! 

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1354 reviews.