✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat doen egels in de lente?

Egels zijn fascinerende wezens die vaak in tuinen te vinden zijn. Met hun schattige uiterlijk en unieke gedrag zijn ze geliefd bij veel tuinliefhebbers. Vooral in de lente worden egels actiever na hun winterslaap en kunnen ze allerlei interessante activiteiten ondernemen in de tuin. In dit artikel zullen we verschillende onderwerpen behandelen met betrekking tot egels in de tuin in de lente, zoals hun activieiten, de voortplanting en hun dieet in de lente.

Lente-activiteiten van egels

Na een lange winterslaap ontwaken egels in de lente en worden ze weer actiever. Ze gaan op zoek naar voedsel om hun verzwakte lichaam te voeden na de winterperiode. Egels zijn nachtdieren, dus ze worden meestal ‘s nachts actief. In de lente kunnen ze verschillende activiteiten ondernemen in de tuin, zoals het zoeken naar insecten, slakken, regenwormen en ander voedsel. Ze kunnen ook rondsnuffelen in bladerhopen, onder struiken en in andere schuilplaatsen om voedsel te vinden. Ze kunnen ook beginnen met het bouwen van nieuwe nesten of het herstellen van hun bestaande nesten.

Voortplanting in de lente

De lente is een cruciale tijd voor de voortplanting van egels. Na een periode van winterslaap worden volwassen egels weer actief en beginnen ze zich voort te planten. De draagtijd van een egel duurt ongeveer 35 dagen, waarna de jongen worden geboren. Een vrouwtjesegel kan één tot twee nesten per jaar krijgen, afhankelijk van de omstandigheden en het voedselaanbod.

egelvoer

Egelpups

De jonge egels, ook wel egelpups genoemd, zijn bij de geboorte blind en kaal. Ze zijn volledig afhankelijk van de moeder voor voeding en bescherming. De moeder zorgt voor de jongen door ze te voeden met haar melk en ze warm te houden in het nest. Naarmate de jongen groeien, beginnen ze langzaam hun ogen te openen en begint hun stekelkleed te groeien.

Het is belangrijk om jonge egels niet te verstoren of te proberen ze te verplaatsen, zelfs als ze zich lijken te bevinden op een ongewenste plek in de tuin. Het is normaal dat jonge egels in de lente rondzwerven en op zoek zijn naar een geschikte plek om hun eigen territorium te vestigen. Door ze met rust te laten, kunnen ze hun natuurlijke gedrag en overlevingsvaardigheden ontwikkelen

Natuurlijke schuilplaatsen

Als je de egelpups in je tuin een handje wilt helpen met overleven zorg dan voor voldoende schuilplaatsen in de tuin waar jonge egels zich kunnen verstoppen en veilig kunnen rusten. Dit kunnen takkenhopen, composthopen, heggen of struikgewas zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat jonge egels verstoord worden of worden blootgesteld aan potentiële gevaren, zoals giftige planten of gevaarlijk gereedschap.

Pesticiden

In de lente is het ook van belang om bewust te zijn van het gebruik van pesticiden in de tuin. Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor egels en andere wilde dieren. Het gebruik van biologische methoden om plagen te bestrijden en het minimaliseren van het gebruik van pesticiden kan helpen om de tuin veilig te houden voor egels en andere dieren.

Wat eten de egels in je tuin?

In de lente, wanneer egels uit hun winterslaap ontwaken, gaan ze op zoek naar voedsel om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Het dieet van egels is gevarieerd en bestaat uit zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Insecten, zoals kevers, slakken, regenwormen en rupsen, vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van egels, omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vetten die nodig zijn voor de groei en het behoud van energie. Egels zijn echte insectenjagers en kunnen in één nacht honderden insecten eten om aan hun behoeften te voldoen.

Egels voeren in de lente

Echter, in de vroege lente zijn er mogelijk nog niet veel insecten beschikbaar voor egels, omdat veel insecten nog in rust zijn of zich nog moeten ontwikkelen. Daarom kunnen egels in de tuin op zoek gaan naar alternatieve voedselbronnen. Fruit en groenten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van egels in de lente. Appels, peren, bessen en andere zachte vruchten kunnen een smakelijke traktatie zijn voor egels. Groenten zoals wortels, sla, en courgettes kunnen ook geschikt zijn als aanvullende voedselbronnen voor egels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het fruit en de groenten vers zijn en niet bedorven, om te voorkomen dat egels ziek worden.

egelvoer

Egelvoer

Je kunt de egels helpen door voedselbakjes met geschikt egelvoer in de tuin te plaatsen. Zo vind je bijvoorbeeld bij vogelvoerkopen.nl speciale egelvoer producten, maar egels kunnen ook gevoerd worden met alledaagse voedingsmiddelen die in de meeste huishoudens te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld vers fruit en verse groenten. Gedroogde meelwormen zijn ook populair bij egels, omdat ze rijk zijn aan eiwitten en een goede bron van energie vormen. Andere geschikte voedingsmiddelen zijn ongezouten gepelde pinda’s, vogelzaad, en rozijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat egels wilde dieren zijn en geen afhankelijkheid van menselijke voeding moeten ontwikkelen. Bijvoeren van egels in de tuin moet alleen als aanvulling op hun natuurlijke dieet worden gezien, en niet als vervanging van hun natuurlijke voedselbronnen. Het is daarom aanbevolen om niet te veel voedsel tegelijk aan te bieden, zodat egels nog steeds worden aangemoedigd om zelf op zoek te gaan naar voedsel in de tuin en de omgeving. Plaats het egelvoer op een beschutte plek en zorg ervoor dat ze er makkelijk bij kunnen.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.