✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Maak gezond vogelvoer voor je tuinvogels!

strooivoer

Waarom zou je zelf vogelvoer maken? Ten eerste is het leuk om te doen en ten tweede, het brengt je dichter bij de natuur! Daarnaast kun je precies bepalen welke ingrediënten je gebruikt, zonder ongezonde toevoegingen. Ook is zelfgemaakt vogelvoer vaak goedkoper dan kant-en-klaar voer. Kortom: met deze blog leer je alles over het maken van lekkere en gezonde snacks voor je gevleugelde tuinvriendjes!

Benodigdheden

Gelukkig heb je maar een paar basisingrediënten nodig om aan de slag te gaan met het maken van vogelvoer. De belangrijkste zijn:

  • Zadenmix of losse zaden zoals zonnebloempitten, pindakaas en haver
  • Gedroogd fruit als rozijnen, appels en bessen
  • Noten zoals pinda’s, cashewnoten en walnoten
  • Meelwormen voor eiwitten en vitaminen

Koop de gedroogde meelwormen bij een betrouwbare bron, zoals Vogelvoerkopen.nl, zodat ze vers en veilig zijn. Voor grote hoeveelheden kun je terecht bij de vogelvoer groothandel.

Voer voor specifieke vogelsoorten

Niet alle vogels hebben dezelfde voedingsbehoeften. Sommige vogelsoorten zijn graaneters, anderen zijn insecteneters. Ook hebben vogels in de winter andere behoeften dan in de lente en zomer. Houd hier rekening mee bij het maken van vogelvoer:

  • Zangvogels als mezen en mussen zijn dol op zaden, pinda’s en mezenbollen met insecten.
  • Zaadeters als vinken smullen van zadenmengsels en ongebrande noten.
  • Fruiteters als lijsters en kramsvogels zijn gek op rozijnen, appels en bessen.
  • Insecteneters zoals roodstaarten en zwaluwen zijn blij met meelwormen, larven en andere insecten.
  • Jonge vogels in het broedseizoen hebben behoefte aan eiwitrijk voer als meelwormen voor een goede groei.
  • Vogels in de winter hebben juist veel energie nodig, dus geef ze dan vooral vetbollen en noten.

Varieer en combineer ingrediënten om voor elke vogelsoort wat lekkers te maken. Zo geniet je optimaal van de vogels in je tuin!

vetbollen

Lekkere en makkelijke recepten

Met deze basisingrediënten kun je talloze lekkere en gezonde snacks maken voor de vogels in je tuin. Hier zijn enkele leuke en makkelijke recepten om mee te beginnen:

Zadenkoekjes met vogelpindakaas

Meng 100 gram zadenmix met 100 gram vogelpindakaas tot een stevig deeg. Vorm balletjes van het deeg en druk deze plat tot koekjes. Laat de koekjes opstijven in de koelkast en hang ze daarna op met touwtjes in je tuin.

Noten- en fruit mixen

Meng 100 gram ongebrande notenmix met 50 gram rozijnen, 25 gram gedroogde appelstukjes en 25 gram gedroogde bessen. Doe in een voederhuisje of strooi uit op een voederplank.

Graanmuffins

Meng 100 gram zadenmix met 200 gram volkorenmeel, 2 eieren, 75 ml melk, 50 gram pindakaas en 1 eetlepel honing. Schep in muffinvormpjes en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat afkoelen en hang op in je tuin.

Mezenbollen

Meng 100 gram zadenmix met 100 gram pindakaas, 50 gram reuzel en eventueel 50 gram rozijnen. Vorm de vetbolletjes en laat de mezenbollen opstijven in de koelkast voordat je ze ophangt met touwtje in je tuin of aan een tak.

Tips voor geslaagd vogelvoer

Om ervoor te zorgen dat je vogels gezond blijven, zijn goede hygiëne en verse ingrediënten cruciaal. Was voeders regelmatig schoon en let op de houdbaarheidsdata. Koop je ingrediënten bij een betrouwbare winkel.

Wil je de vogels extra verwennen? Maak dan grote hoeveelheden van je favoriete mixen en snacks. Bewaar overtollig voer in een afgesloten trommel. Zo hoef je niet telkens opnieuw te maken, maar heb je altijd een voorraad in huis.

Ook handig: koop je zaden en noten in grootverpakking bij de vogelvoer groothandel. Dit scheelt je veel geld. Varieer met snacks zoals meelwormen en fruit om voor elke vogelsoort wat lekkers te hebben. Vergeet ook de egels in de tuin niet, door extra egelvoer te kopen.

Met deze uitgebreide recepten heb je alle inspiratie en tips om de vogels in je tuin te voorzien van diverse leuke en gezonde snacks! Veel plezier met het maken van heerlijk vogelvoer!

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.