✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Lentevoeding: Welke soorten voedsel kun je aanbieden om vogels te lokken in mei?

koolmeesje

De lente is een prachtig seizoen waarin de natuur tot leven komt en vogels terugkeren naar onze tuinen. Als vogelliefhebber wil je ervoor zorgen dat jouw buitenruimte een gastvrije omgeving is voor deze gevederde vrienden. Een van de beste manieren om vogels aan te trekken is door ze te voorzien van het juiste tuinvogelvoer. In dit artikel bespreken we welke soorten voedsel je kunt aanbieden om vogels te lokken tijdens de lentemaanden, met de focus op de maand mei.

Zaden en granen

Zaden en granen vormen een basisvoedselbron voor veel vogelsoorten. Je kunt kiezen voor een mengsel van zaden, zoals zonnebloempitten, maïs, tarwe, haver en millet. Hang voedersilo’s op met deze zadenmix, zodat vogels er gemakkelijk bij kunnen. Zaden trekken diverse vogels aan, zoals mussen, vinken, mezen en merels.

Fruit

In de lente zijn veel soorten fruit beschikbaar en vogels zijn er dol op. Bied stukjes appel, sinaasappel of bessen aan. Snijd het fruit in kleine stukjes of hang hele vruchten op een voederstation. Merels, lijsters en spreeuwen zijn bijzonder gecharmeerd van fruit.

Nectar

Lentebloemen trekken niet alleen insecten aan, maar ook nectar-etende vogels, zoals kolibries. Maak zelf een nectaroplossing door één deel suiker op te lossen in vier delen water. Vul een speciale kolibrievoederhouder met de nectar en hang deze op een zichtbare plek in je tuin.

meelwormen

Meelwormen

Meelwormen zijn een ware traktatie voor veel vogels, vooral in het broedseizoen. Je kunt gedroogde meelwormen kopen of ze zelf kweken. Plaats ze in een aparte voederschaal of meng ze door het vogelvoer om een extra eiwitrijke voeding te bieden. Mezen, roodborstjes en spechten zijn dol op meelwormen.

Vetbollen en vogelpindakaas

Vetbollen zijn een populaire keuze in de lente, omdat ze energierijk voedsel bieden. Hang vetbollen op aan speciale houders of gebruik pindaslingers. Daarnaast kun je pindakaas speciaal voor vogels aanbieden in pindakaashouders. Let er wel op dat je ongezouten, speciale pindakaas vogels gebruikt, zonder toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen.

Insecten

Met het warmer worden van de temperaturen worden ook insecten actiever. Veel vogels, vooral jonge vogels, hebben insecten nodig als voedselbron. Creëer een insectvriendelijke omgeving in je tuin door het planten van bloemen en struiken die insecten aantrekken, zoals vlinderstruiken en kamperfoelie. Hierdoor worden jouw buitenruimte en de directe omgeving aantrekkelijk voor vogels die insecten eten, zoals merels, roodborstjes en tjiftjaffen. Je kunt ze ook bijvoeren met black soldier fly meelwormen, insectenetende vogeltjes zijn er dol op!

vogelvoer

Waterbronnen

Naast voedsel hebben vogels ook behoefte aan water, vooral tijdens de lente, wanneer ze zich actief voortplanten en hun verenkleed in goede conditie moeten houden. Plaats een ondiepe vogelbad of een waterfontein in je tuin, bij voorkeur op een beschutte plek waar vogels zich veilig voelen. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst om het schoon en fris te houden.

Nestmateriaal

In mei zijn veel vogels druk bezig met het bouwen van nesten en het grootbrengen van hun jongen. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel “Vogels in de lente: bouwen, broeden en bijvoeren” Help ze een handje door nestmateriaal aan te bieden. Hang een speciale nestwolhouder op met zachte materialen zoals haren, pluisjes, mos en takjes. Vogels zoals merels, mezen en mussen zullen dankbaar gebruik maken van deze materialen.

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Om de gezondheid en het welzijn van vogels te waarborgen, is het belangrijk om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te minimaliseren of volledig te vermijden. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor vogels en hun voedselbronnen, zoals insecten. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden en stimuleer een gezond ecosysteem in je tuin.

Observeren en genieten

Last but not least, geniet van het proces van het aantrekken van vogels in je tuin. Neem de tijd om te observeren en te genieten van hun aanwezigheid. Installeer een comfortabele stoel of hangmat in de buurt van je voederstations en observeer de kleurrijke bezoekers die zich tegoed doen aan het voedsel dat je hebt aangeboden. Neem foto’s, maak aantekeningen en deel je ervaringen met andere vogelliefhebbers.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.