✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf ā‚¬35

Egels en hitte: Hoe ze het hoofd koel houden

egelvoer

Egels en hitte: Hoe ze het hoofd koel houden

De zomer kan behoorlijk heet worden, niet alleen voor ons maar ook voor de dieren om ons heen. Een dier dat vaak in onze tuinen voorkomt en extra zorg kan gebruiken tijdens warme zomerdagen, is de egel. In dit artikel zullen we bespreken hoe egels omgaan met warm weer en welke stappen we kunnen nemen om hen te helpen koel te blijven. Van het bieden van schaduwrijke plekken tot het creƫren van ondiepe waterbronnen, laten we ontdekken hoe we deze fascinerende dieren kunnen ondersteunen bij het reguleren van hun lichaamstemperatuur.

Natuurlijke schaduwrijke plekken

Egels zoeken natuurlijk naar schaduwrijke plekken om te ontsnappen aan de hitte van de zon. Het is belangrijk om in je tuin voldoende schuilplaatsen te bieden, zoals dichte struiken, hagen of een egelhuisje met een schaduwrijk gedeelte. Dit stelt egels in staat om zich terug te trekken naar koele en beschermde gebieden tijdens de warmste uren van de dag.

Waterbronnen

Een andere manier waarop egels zichzelf koel houden, is door te drinken en zichzelf nat te maken. Je kunt ondiepe waterbakken in je tuin plaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van schaaltjes of ondiepe kommen. Zorg ervoor dat de waterbakken gemakkelijk toegankelijk zijn voor egels, zodat ze er veilig in kunnen stappen en drinken. Het regelmatig verversen van het water helpt om het fris en schoon te houden.

Tuinbeplanting

Het selecteren van geschikte planten in je tuin kan ook bijdragen aan het koel houden van egels. Kies voor planten met dichte begroeiing die schaduwrijke gebieden creƫren. Dit kan onder andere bestaan uit struiken, vaste planten en klimplanten. Zorg ervoor dat er ook voldoende open plekken zijn waar egels kunnen foerageren en zich comfortabel kunnen bewegen.

egel voer

Bescherming tegen oververhitting

Oververhitting kan gevaarlijk zijn voor egels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht gedurende lange perioden. Vermijd het gebruik van plastic of metalen schuilplaatsen, omdat deze kunnen opwarmen in de zon. In plaats daarvan kun je natuurlijke materialen zoals hout gebruiken, dat minder snel warmte vasthoudt.

Egelvoer en hydratatie

Een goede voedingstoestand is essentieel voor egels om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat er voldoende voedselbronnen beschikbaar zijn in je tuin, door bijvoorbeeld egelvoer kopen. Je kunt ook meelwormen kopen als meelwormen gedroogd of black soldier fly meelwormen. Daarnaast kan je de vogels in je tuin strooivoer vogels aanbieden, de egels doen zich graag te goed aan wat er overblijft. Maar ook natuurlijke voedselbronnen zoals insecten, slakken en wormen moeten er voldoende aanwezig zijn in je tuin. Het aanbieden van vochtig voedsel, zoals nat kattenvoer of speciaal egelvoer, kan ook helpen om de hydratatie van egels op peil te houden, vooral tijdens droge en warme periodes. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is in de buurt van hun voedselbronnen, zodat ze gemakkelijk kunnen drinken.

Vermijd pesticiden

Het gebruik van pesticiden in je tuin kan schadelijk zijn voor egels en andere dieren. Pesticiden kunnen niet alleen directe schade toebrengen aan egels, maar ook de insecten verminderen die ze als voedsel nodig hebben. Overweeg om natuurlijke alternatieven te gebruiken, zoals biologische bestrijdingsmiddelen of het toepassen van natuurlijke plaagbestrijding methoden om een gezonde omgeving voor egels te behouden.

Bescherming tegen roofdieren

Naast het omgaan met warmte, moeten egels zich ook beschermen tegen roofdieren. Zorg ervoor dat je tuin veilig is voor egels door hekken of barriĆØres te plaatsen om toegang voor grotere roofdieren te voorkomen. Laat ook geen giftige stoffen rondzwerven, zoals slakkenkorrels of chemische producten die schadelijk kunnen zijn als ze worden gegeten.

egelhuisje

Bewaarplaatsen voor nesten

Egels hebben behoefte aan veilige nestplaatsen, vooral tijdens warme zomerdagen. Je kunt egels helpen door rommelige en natuurlijke delen van je tuin te behouden, zoals dichte struiken, houtstapels of speciale egelhuizen. Dit biedt egels beschutting en helpt hen om koel te blijven tijdens de heetste uren van de dag.

Bewustwording en educatie

Het vergroten van de bewustwording over de behoeften en uitdagingen van egels in de zomer is van groot belang. Verspreid informatie in je gemeenschap over hoe mensen egels kunnen helpen tijdens warme periodes en moedig anderen aan om egelvriendelijke praktijken in hun tuinen toe te passen. Educatieve materialen, zoals brochures of informatieborden, kunnen helpen om anderen bewust te maken van de waarde van egels en hoe ze ze kunnen ondersteunen.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.