✅ Direct uit voorraad geleverd
✅ Klanten beoordelen ons uitstekend
✅ Zeer tevreden tuinvogels
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vogels in de tuin lokken met vogelvriendelijke beplanting? Hier zijn 10 tips!

vogelvoer

Ben je geïnteresseerd in het aantrekken van vogels naar je tuin? Wil je meer vogels in de tuin zien? Het creëren van een vogelvriendelijke omgeving met de juiste beplanting kan je daarbij helpen. In dit artikel delen we tien tips voor meer vogels naar de tuin te lokken met behulp van vogelvriendelijke beplanting. Of je nu klimplanten, vaste planten, hagen of nestkastjes wilt gebruiken, met deze tips maak je jouw tuin onweerstaanbaar voor vogels.

1. Voeg klimplanten toe om vogels aan te trekken 

Klimplanten, zoals klimop en kamperfoelie, zijn uitstekend geschikt om verticale ruimtes in je tuin te benutten en vogels aan te trekken. Ze bieden niet alleen beschutting, maar ook nestgelegenheid. Vogels kunnen zich er veilig voelen en graag hun nesten in bouwen. Bovendien voegen deze planten een esthetisch element toe aan je tuin. Ze groeien omhoog langs een verticale structuur, zoals een muur, hekwerk of pergola. Ze kunnen een saai ogend oppervlak omtoveren tot een groen en levendig decor. Klimop, bijvoorbeeld, heeft dichte bladeren en groeit snel, waardoor het een uitstekende keuze is om een lelijke muur te bedekken.

Klimplanten trekken vogels aan

Naast het toevoegen van visuele interesse aan je tuin, kunnen klimplanten ook vogels aantrekken. De dichte begroeiing en de beschutting die klimplanten bieden, maken ze aantrekkelijk voor vogels om in te nestelen. Vogels kunnen zich veilig voelen tussen de bladeren en takken van de klimplanten, weg van roofdieren en slecht weer. Verschillende soorten vogels hebben ook de neiging om nesten te bouwen in verschillende soorten klimplanten. 

2. Kies vogelvriendelijke planten die aantrekkelijk zijn voor vogels

Het selecteren van vogelvriendelijke planten is van essentieel belang om tuinvogels naar je tuin te lokken. Kies planten die aantrekkelijk zijn voor vogels vanwege hun bloemen, bessen, zaden of nectar. Denk aan soorten zoals zonnebloemen, vlierbessen, kardinaalsmuts en vlinderstruiken. Deze planten bieden voedsel en beschutting, waardoor tuinvogels graag je tuin zullen bezoeken.

3. Varieer met vaste planten, struiken en bomen

Een gevarieerde beplanting in je tuin trekt verschillende vogelsoorten aan. Plant een mix van vaste planten, struiken en bomen om variatie te creëren. Bomen en struiken, zoals eiken, berken en fruitbomen, bieden voedsel, nestgelegenheid en beschutting voor vogels. Zorg ervoor dat je kiest voor inheemse plantensoorten die goed gedijen in jouw regio.

4. Plaats nestkastjes om vogels een thuis te bieden

Nestkastjes zijn een uitstekende manier om vogels aan te moedigen om in je tuin te nestelen. Hang nestkastjes op strategische plaatsen, zoals aan bomen, schuttingen of de gevel van je huis. Zorg ervoor dat de nestkastjes geschikt zijn voor de vogelsoorten die in jouw omgeving voorkomen. Door het bieden van nestgelegenheid help je vogels bij het voortplantingsproces.

nestkastje

5. Creëer beschutting met hagen en dichte struiken

Hagen en dichte struiken dienen als schuilplaatsen voor vogels, waar ze kunnen rusten en zich kunnen beschermen tegen roofdieren. Plant bijvoorbeeld meidoorn, liguster of vuurdoorn om dichte begroeiing te creëren. Dit biedt vogels een veilige plek om te verblijven en zich thuis te voelen in je tuin. Een vogelhuisje of nestkastje in je tuin biedt vogels een veilige plek om te verblijven en zich thuis te voelen. Het is een beschutte ruimte waar vogels kunnen nestelen en hun jongen kunnen grootbrengen.

Vogelhuisjes kunnen variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de soort vogels die je wilt aantrekken. Het is belangrijk om het vogelhuisje op de juiste plaats en hoogte te hangen, bijvoorbeeld in de buurt van bomen of struiken, en weg van potentieel gevaarlijke plekken zoals katten.

6. Bied nestmateriaal aan voor vogels om nesten te bouwen

Vogels hebben nestmateriaal nodig om hun nesten te bouwen en een veilige plek voor hun eieren en jongen te creëren. Laat afgevallen takken, bladeren en ander organisch materiaal in een hoekje van je tuin liggen. Dit materiaal kan door vogels gebruikt worden om hun nesten te bouwen. Een rommelhoekje in de tuin biedt niet alleen nestmateriaal, maar trekt ook insecten en wormen aan, wat een extra voedselbron is voor vogels. Het bieden van zowel nestmateriaal als voedsel in één gebied is een ideale situatie voor vogels om hun jongen succesvol groot te brengen.

Daarnaast kun je ook overwegen om een takkenril of houtstapel te maken. Dit is een stapel takken en stammen die je in een hoek van je tuin kunt plaatsen. Het biedt niet alleen een ideale schuilplek voor vogels, maar ook voor andere kleine dieren zoals egels en insecten. De takkenril biedt beschutting tegen roofdieren en creëert een natuurlijke omgeving waarin vogels veilig kunnen nestelen.

7. Zorg voor voldoende voedsel voor vogels zoals bessenstruiken en vogelvoer

Plant bessenstruiken, zoals braam, vlierbes en lijsterbes, om vogels van voedsel te voorzien. Bessen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels, vooral tijdens de herfst en winter wanneer andere voedselbronnen schaars zijn. Deze struiken bieden niet alleen voedsel, maar ook beschutting en nestgelegenheid voor vogels.

8. Biedt verschillende soorten vogelvoer aan 

Het aanbieden van vogelvoer in de tuin is een geweldige manier om vogels aan te trekken en een gastvrije omgeving te creëren voor deze prachtige dieren. Er zijn verschillende soorten vogelvoer die je kunt aanbieden, zoals gedroogde meelwormen, vetbollen en strooivoer.

Gedroogde meelwormen

Gedroogde meelwormen zijn een favoriete lekkernij voor veel vogels, vooral insecteneters zoals roodborstjes en merels. Ze zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen, en kunnen een waardevolle voedselbron zijn, vooral in de winter wanneer insecten schaars zijn. Je kunt gedroogde meelwormen kopen en ze op voedertafels of in voederhuisjes plaatsen of gewoon op de grond strooien.

Vetbollen

Vetbollen zijn een andere populaire keuze voor vogelvoer. Ze zijn gemaakt van een mengsel van vet en zaden, waardoor ze een hoog energiegehalte hebben. Vogels zoals koolmezen, pimpelmezen en mussen zijn dol op vetbollen en zullen ze graag bezoeken. Je kunt kant-en-klare vetbollen kopen of zelf maken door gesmolten vet (zoals reuzel of kokosolie) te mengen met zaden en het mengsel in vormpjes of netjes te gieten.

Strooivoer

Strooivoer is een mix van verschillende zaden en granen die vogels aantrekken. Het kan onder andere bestaan uit zonnebloempitten, haver, maïs en tarwe. Strooivoer kan worden gestrooid op voedertafels, op de grond of in voederhuisjes. Het trekt een breed scala aan vogels aan, waaronder vinken, mussen, duiven en merels.

Het is belangrijk om het vogelvoer regelmatig bij te vullen, vooral in de winter wanneer voedselbronnen schaars zijn. Zorg er ook voor dat het voedsel droog blijft en vrij is van schimmel. Plaats voederplekken op een rustige plek in de tuin, bied beschutting aan met struiken of bomen en zorg voor een constante watervoorziening, zoals een vogelbad. Door vogelvoer aan te bieden in je tuin, help je niet alleen de vogels, maar creëer je ook een prachtige natuurlijke omgeving om van te genieten. 

9. Plaats een waterschaal voor vogels om te drinken en te badderen

Water is essentieel voor vogels. Plaats een waterschaal in je tuin waar vogels kunnen drinken en zich kunnen verfrissen. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt om hygiënische redenen. Een waterschaal kan ook dienen als een aantrekkelijke plek waar vogels kunnen badderen, wat belangrijk is voor hun verenkleed.

10. Laat bladeren en tuinafval liggen voor natuurlijke processen

Laat bladeren en tuinafval liggen in je tuin om een natuurlijk ecosysteem te stimuleren. Afgevallen blad opruimen is dus niet nodig! Laat bladeren liggen zodat ze schuilgelegenheid bieden voor wormen en insecten in je tuin, wat op zijn weer als voedsel gebruikt wordt door vogels en egels. Ook bieden ze bescherming tegen vorst en fungeren ze als natuurlijke mulch. Dit stimuleert een gezond bodemleven en trekt verschillende vogelsoorten aan.

Met deze tien tips kun je een vogelvriendelijke tuin creëren en genieten van de levendigheid en prachtige aanwezigheid van vogels. Door de juiste beplanting en voorzieningen aan te bieden, kun je een aantrekkelijke omgeving creëren waar vogels graag verblijven.

De waardering van vogelvoerkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 1294 reviews.